Wykonanie
Dwa lata temu, 6 października 2013r. opublikowałam swój pierwszy post. Był to przepis na
ośmiornicę . A właściwie dwa przepisy -
ośmiornica duszona z
porto i
ośmiornica pieczona z
ziemniakami.Nie bez powodu to
ośmiornica znalazła się w pierwszym wpisie. Była przygotowywana przeze mnie tam gdzie smakuje najlepiej, czyli w małej portugalskiej miejscowości, gdzieś daleko w Algarve. Był to mój
ośmiorniczy debiut - wyszło pysznie.Na pomysł prowadzenia bloga wpadłam zaraz po powrocie z tych wspaniałych wakacji. I może dlatego w pierwszym wpisie koniecznie chciałam się moim wakacyjnym sukcesem podzielić :)Ponieważ szczęśliwie, od paru miesięcy,w owadzim sklepie (tak, tak, portugalskim) stwory są w ciągłej sprzedaży,
mogę je co trochę przerabiać i zajadać.Aby uczcić dwa lata blogowania, serwuję Wam pyszną
sałatkę z gotowanej
ośmiornicy i
ziemniaków. Świetnie nadaje się na przystawkę. Podawać z
białym pieczywem i kieliszkiem białego,
wytrawnego wina. Smacznego!A jeżeli lubicie stwora, zajrzyjcie do pozostałych przepisów:
Ośmiornica duszona w
porto i pieczona z
ziemniakamiOśmiornica po galicyjsku
Ośmiornica duszona z
batatami i
pomidoramiSałatka z małych ośmiorniczek
Ośmiornica marynowana w occie
składniki (3 porcje)1
ośmiornica (u mnie mrożona ok 1 kg)
cebula2
liście laurowedodatki do sałatkiok 200 g - 2-3 ugotowane
ziemniaki, pokrojone w dużą kostkę1-2
dymki ze
szczypiorem, pokrojone w plasterkiłyżka posiekanej
natki pietruszkido doprawienia:sok z 1/2
cytrynyoliwa z oliweksól i
pieprz do smaku
płatki ostrej paprykiłyżeczka
suszonego oreganoprzygotowanie
Ośmiornicę, o ile kupiliście mrożoną, rozmrozić, najlepiej przez noc, w lodówce. Rozmrożoną opłukać, oczyścić worek z niejadalnych części ( o ile nie został wcześniej oczyszczony). Od
spodu ośmiornicy zobaczymy czarny punkt - trzeba wycisnąć "dziób" który się tam znajduje. Napełnić duży garnek
wodą i zagotować. Kiedy
woda się zgotuje, zanurzyć
ośmiornicę we wrzątku i natychmiast wyjąć. Powtórzyć jeszcze 2
razy, co spowoduje ,że
ośmiornica skruszeje. Odlać większość
wody , dodać
cebulę i
liść laurowy, gotować
ośmiornicę do czasu aż będzie miękka, na małym gazie , garnek przykryty, ok 35-40 minut.Po ugotowaniu
ośmiornicę wyjąć z
wody poczekać aż chwilę przestygnie.Ramiona
ośmiornicy pokroić w krążki. Do miski włożyć pokrojone w kostkę
ziemniaki, na nich kawałki
ośmiornicy,
szczypior,
pietruszkę. Wszystko posolić
solą morską, posypać
płatkami papryki,
pieprzem,
oregano. Polać obficie
oliwą i
sokiem z cytryny ( do smaku) Wymieszać. Smacznego!