ßßß Cookit - przepis na Tabbouleh

Tabbouleh

nazwa

Wykonanie

Tabbouleh (arab. تبولة, wymowa: "tabule"; ang. tabbouleh lub tabouleh) - jest jednym z najbardziej znanych dań kuchni Bliskiego Wschodu, a dokładnie Libanu. Podawane jest jako przekąska. Pierwotnie w przepisie z Libanu była to sałatka z burghulu, pomidorów, ogórka, cebuli i ziół, zwłaszcza pietruszki i mięty. Mięta dodaje tabbouleh swój typowy świeży i letni smak. Ważnym składnikiem jest bulgur - rodzaj kaszy, często zastępowany kuskusem. Tabbouleh świetnie się sprawdza jako danie letnie, na imprezę czy dodatek do dań z grilla. Ja pierwszy raz jadłam go u znajomych w Prowansji, tak mi zasmakował, że często gości w lato na moim stole. Oczywiście nie użyłam burgulu ale kuskus. Nie dodałam też ogórka, choć jest w oryginalnym przepisie. Włosi nie przepadają za ogórkami. Libańczycy używają też więcej pietruszki. Ja dużo nie daje, bo tak to czuć tylko pietruszkę. Zapraszam Was na mój zmodyfikowany przepis.
Składniki:
200 gr. kuskus (lub burgul )
500 g soczystych pomidorów
6 małych cebulek dymek
2 cytryny
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka mięty
8 łyżek oliwy
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Wsypujemy kasze do salaterki. Do kaszy dodajemy posiekaną dymkę, pomidory obrane i pokrojone w kostkę wraz z ich sokiem, pietruszkę i miętę. Do kaszy wyciskamy sok z cytryny, wlewamy oliwę, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy. Zakrywamy miskę folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, żeby kasza spęczniała, mieszając od czasu do czasu. Zrobiony w ten sposób tabbouleh świetnie smakuje gdy pęcznieje wraz z różnymi płynami zawartymi w warzywach (sok z pomidorów, cytryny, oliwa z oliwek). Im więcej spoczywa tym jest lepszy!
Smacznego !
Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)
Źródło:http://kalejdoskoprenaty.blogspot.com/2013/08/tabbouleh.html