Wykonanie
Pamiętacie przepis na marynowaną
ośmiornicę ( klik ) ? Taki stwór świetnie nadaje się do sałatki. Ilość składników podana trochę "na oko". Nie ma znaczenia czy
ziemniaki będą dwa czy trzy, ilość
ośmiornicy też zależy od tego czy chcemy aby była tylko niewielkim dodatkiem czy raczej głównym składnikiem. Każda wersja połączenia poniżej podanych składników będzie smaczna. Polecam, świetna przystawka!Na podstawie tego przepisu
składnikiok 300 g marynowanej
ośmiornicy2-3 ugotowane
ziemniaki, pokrojone w mniejsze kawałki1/2
czerwonej cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki1 zielony
ogórek, pokrojony w plasterki2
pomidory dojrzałe,pokrojone w grubą kostkę1 - 2 ząbki
czosnku, posiekanełyżka posiekanej
natki pietruszkido doprawienia:sok z 1/2
cytrynyok 50 ml
oliwy z oliweksól i
pieprz do smaku
płatki ostrej paprykiPrzygotowanieWszystkie składniki włożyć do miski odpowiedniej wielkości. Polać
oliwą, doprawić
solą,
pieprzem i
płatkami papryki. Wymieszać, w razie potrzeby doprawić
sokiem z cytryny. Smacznego!