Wykonanie
Wprawdzie Nigella użyła włoskich kiełbasek ale z braku tego produktu postanowiłam użyć surowego chorizo, które uwielbiamy w domu. Danie szybkie, proste i bardzo smaczne. Przepis Nigella Lawson z książki " Nigellissima "
Składniki :450-500 g surowej
kiełbasy chorizo ( w oryginale surowych włoskich kiełbasek )2 łyżki
oliwy czosnkowej4 grube
dymki albo 6 cieńszych drobno posiekanych ( użyłam jednej białej
cebuli )1 łyżeczka
suszonego oregano60 ml
białego wina albo
wermutu2 puszki ( każda po 400 g ) krojonych
pomidorów i 1/2 puszki
wody2
liście laurowesól,
pieprzświeża
natka pietruszki do podania ( opcjonalnie )
Mięso wycisnąć z kiełbasek, uformować niewielkie klopsiki.W rondlu rozgrzewamy
oliwę, obsmażamy klopsiki ze wszystkich stron. Następnie dodajemy
dymkę i
oregano. Delikatnie mieszamy całość. Kolejno wlewamy
wino, dodajemy
pomidory,
wodę,
liście laurowe. Doprowadzamy zawartość rondla do wrzenia. Gotujemy 20 minut lub do momentu aż klopsiki będą ugotowane. Doprawiamy
solą,
pieprzem.Smacznego :)