Wykonanie
Przy ostatnim pieczeniu
pomidorów część z nich brzydko mi się rozpadła, niestety nie nadawały się do podania w całości. Postanowiłam więc je zmiksować i wyszedł mi rewelacyjny sos do
makaronu, do
mięsa, do warzyw, do pizzy...Część sosu zamknęłam w słoikach, będzie jak znalazł, żeby urozmaicić zimowe obiady
słonecznym letnim aromatem.Składniki:500 g pieczonych
pomidorów2
cebule3 ząbki
czosnkusólświeżo zmielony
pieprz1 łyżeczka
suszonego oregano2 - 3 łyżki
oliwy z oliwekWykonanie:
Cebulę i
czosnek drobno siekamy, następnie podsmażamy, aż do momentu zeszklenia się warzyw. Pieczone
pomidory wkładamy do garnka, blendujemy je i dodajemy do nich
czosnek i
cebulę. Dusimy na malutkim ogniu przez 15-20 minut. Sos przyprawiamy, dodajemy
oliwę.Sos po dodaniu warzyw możemy zblednować, jeśli lubimy, żeby był gładki. Ale możemy go również zostawić bez blendowania, z wyczuwalnymi kawałkami
cebuli.