ßßß Cookit - przepis na Sos z pieczonych pomidorów

Sos z pieczonych pomidorów

nazwa

Wykonanie

Przy ostatnim pieczeniu pomidorów część z nich brzydko mi się rozpadła, niestety nie nadawały się do podania w całości. Postanowiłam więc je zmiksować i wyszedł mi rewelacyjny sos do makaronu, do mięsa, do warzyw, do pizzy...
Część sosu zamknęłam w słoikach, będzie jak znalazł, żeby urozmaicić zimowe obiady słonecznym letnim aromatem.
Składniki:
500 g pieczonych pomidorów
2 cebule
3 ząbki czosnku
sól
świeżo zmielony pieprz
1 łyżeczka suszonego oregano
2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie:
Cebulę i czosnek drobno siekamy, następnie podsmażamy, aż do momentu zeszklenia się warzyw. Pieczone pomidory wkładamy do garnka, blendujemy je i dodajemy do nich czosnek i cebulę. Dusimy na malutkim ogniu przez 15-20 minut. Sos przyprawiamy, dodajemy oliwę.
Sos po dodaniu warzyw możemy zblednować, jeśli lubimy, żeby był gładki. Ale możemy go również zostawić bez blendowania, z wyczuwalnymi kawałkami cebuli.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2013/09/sos-z-pieczonych-pomidorow.html