Wykonanie
Bardzo smaczna przystawka. Nie jest skomplikowana do przygotowania, a wyjątkowo efektowna. Jeżeli chcecie zaskoczyć gości czymś nie tylko smacznym ale i ładnym - zróbcie
szpinakową roladę. Polecam!

składnikiciasto:ok 350 g mrożonych liści
szpinaku, rozmrożone i dobrze wyciśnięte3
jajka średniej wielkości, oddzielone
białka od
żółteksól i świeżo zmielony
czarny pieprz40 g kremowego
białego serkasól,
pieprzgałka muszkatołowapapryka w płatkach ( dałam pul biber)1 duży ząbek
czosnkufarsz1
cebula drobno pokrojona (opcjonalnie)200 g miękkiego, kremowego
serka100 g
wędzonego łososia, posiekane
koperek4 paluszki "
krabowe"
sól,
pieprz do smakuprzygotowanieRozgrzać piekarnik do 190 st C (piekłam z termoobiegiem)Wyłożyć papierem płytką foremkę o wymiarach ok 30 x 23 cmPosiekać odciśnięty
szpinak i wymieszać z 40 g kremowego
sera,
żółtkami i
przyprawami (
solą pieprzem,
papryką w płatkach i startym
czosnkiem).Ubić
białka na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą
szpinakową.Przełożyć masę do przygotowanej formy, wyrównać, wstawić do piekarnika i piec przez 20-25 minut.Upieczone ciasto przykryć ściereczką, odwrócić, tak aby można było zdjąć formę i papier. Następnie zwinąć ciasto w roladę, razem ze ściereczką, pozostawić do ostygnięcia.Przygotować farsz:Wymieszać pozostałą
serek z posiekanym
łososiem , dodać
koperek, doprawić
pieprzem i
solą ( ostrożnie,
łosoś jest słony).Rozwinąć ciasto i posmarować masą
serową, ułożyć paluszki
krabowe wzdłuż dłuższego
boku,posypać
cebulą (opcjonalnie) i ostrożnie zwinąć w roladę. Zawinąć w folię i schować do lodówki na parę godzin lub cała noc. Podawać pokrojone w plastry. Smacznego!





