Wykonanie
Cześć =) Jesienna
pora obfituje w najróżniejsze kształtem i kolorem
dynie. Dziś Kasztanowa Kuchnia zaprasza na
dynie makaronową. Miąższ jej, po ugotowaniu lub upieczeniu, ma konsystencje nitek, całkiem podobnych do
makaronu. Można ją piec w piekarniku przez ok. godzinę lub ugotować w kuchence mikrofalowej. Metoda pieczenia jest nieco lepsza jeżeli chodzi o jednolitość konsystencji dyni, natomiast metoda mikrofalowa oszczędniejsza czasowo. Wszelkie
sosy pomidorowe bardzo dobrze łączą się z
dynia =)
Potrzebne będą (na sos, którego wystarczy na 4 porcje):- 2 małe
dynie makaronowe (lub
makaron)- 5 łyżek
oliwy z oliwek- 1
cebula drobno posiekana- 3 ząbki
czosnku drobno posiekane- 1
zielona papryka pokrojona w drobną kostkę-
sól-
ostra papryka-
zioła takie jak
rozmaryn,
tymianek,
oregano,
bazylia- 700-800g
pomidorów wraz z
sokiem (z kartonu, ew. z puszki)- 10-12 czarnych
oliwek pokrojonych w ćwiartki lub krążki-
starty ser do posypania, najlepiej twardy
parmezan lub pecorrino- świeżo mielony
czarny pieprzSposób wykonania:1) Podgrzewamy
oliwę na patelni i szklimy w niej przez kilka minut
cebulę z
czosnkiem.2) Dodajemy
paprykę i
przyprawy, przesmażamy wszystko razem kolejne kilka minut, aż
papryka będzie nieco miękka.3) Dodajemy
pomidory, mieszamy i gotujemy na małym ogniu, bez przykrycia ok. 20 minut do odparowania i zagęszczenia sosu.4)
Dynię makaronową nakłuwamy nożem lub widelcem po całej skórze, wkładamy do szklanej miski i gotujemy w kuchence mikrofalowej 12 minut, raz obracając w połowie tego czasu. Po wyciągnięciu przekrawamy
ostrym nożem wzdłuż na pól, wybieramy łyżką nasienny środek, a następnie widelcem wydrapujemy nitkowaty miąższ dyni i wykładamy do talerzy, w których podamy danie.
Dynie można upiec w piekarniku przez godzinę w 180 stopniach C.
5) Wracamy do sosu i dodajemy na końcu jego gotowania
oliwki.6) Sosem polewamy
dynię makaronową lub
makaron na talerzach i posypujemy
startym serem oraz
czarnym pieprzem.7) Podajemy
dynię z sosem samodzielnie lub z dodatkiem mięsnym, np. pieczonym
kurczakiem lub
filetem rybnym. W tej wersji dodatkiem mięsnym była pieczona
pierś z kurczaka z
ziołami.
Smacznego =)Agnieszka