ßßß Cookit - przepis na Conchiglioni bolognese

Conchiglioni bolognese

nazwa

Wykonanie

Sos boloński pochodzący z włoskiej Bolonii jest znany na całym świecie i ubóstwiany za prostotę przygotowania oraz wyśmienity smak. U mnie dzisiaj podany w makaronowych muszlach. :)
Składniki:
conchiglioni (muszle makaronowe) około 200/250g
500 g mielonej wieprzowiny
1 puszka pomidorów krojonych
2 – 3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
oliwa
1 łyżeczka tymianku
1-2 łyżeczki bazylii
pół łyżeczki oregano
pół łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie)
sól i pieprz
Przygotowanie:
Muszle gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu (u mnie 13min) Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na oliwie aż się zeszkli. Następnie dorzucamy mięso mielone i smażmy aż zmieni kolor z czerwonego na brązowy (będzie lekko się rumiane). Podlewamy połową szklanki wody i dusimy około 10 minut. Na koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, przecier pomidorowy, krojone pomidory oraz przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu 15-20 min aż mięso zmięknie oraz smaki się przegryzą. Muszle napełniamy nadzieniem bolognese. Podajemy posypane startym serem. Smacznego!
Przydatna informacja:
Sos boloński można ugotować w większej ilości, a następnie zagotować w słoiki lub zamrozić.
Źródło:http://www.smakiempisany.pl/2013/01/conchiglioni-bolognese.html