Sos boloński pochodzący z włoskiej Bolonii jest znany na całym świecie i ubóstwiany za prostotę przygotowania oraz wyśmienity smak. U mnie dzisiaj podany w makaronowych muszlach. :)Składniki:conchiglioni (muszle makaronowe) około 200/250g500 g mielonej wieprzowiny1 puszka pomidorów krojonych2 – 3 łyżki koncentratu pomidorowego1 duża cebula4 ząbki czosnkuoliwa1 łyżeczka tymianku1-2 łyżeczki bazyliipół łyżeczki oreganopół łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie)sól i pieprzPrzygotowanie:Muszle gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu (u mnie 13min) Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na oliwie aż się zeszkli. Następnie dorzucamy mięso mielone i smażmy aż zmieni kolor z czerwonego na brązowy (będzie lekko się rumiane). Podlewamy połową szklanki wody i dusimy około 10 minut. Na koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, przecier pomidorowy, krojone pomidory oraz przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu 15-20 min aż mięso zmięknie oraz smaki się przegryzą. Muszle napełniamy nadzieniem bolognese. Podajemy posypane startym serem. Smacznego!Przydatna informacja:Sos boloński można ugotować w większej ilości, a następnie zagotować w słoiki lub zamrozić.