Nowy Rok z mężem witaliśmy w domowym zaciszu. Synek w tym czasie smacznie spał, a my postanowiliśmy troszkę porozpieszczać nasze podniebienia ;)Jednym z naszych noworocznych rarytasów były muszle makaronowe z czterema serami zapiekane na sosie pomidorowym.Składniki:- muszle makaronowe - około 30 sztuk- 150 g mozzarelli- 3/4 szklanki startego parmezanu- 100 g gorgonzoli- 2 czubate łyżki mascarpone- 1 białko jajkaMakaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.Wszystkie składniki nadzienia wymieszać ze sobą. Tak przygotowanym nadzieniem faszerujemy muszle.Składniki sosu:- około 400 g pomidorów bez skórki- 200 g pasty pomidorowej- czubata łyżka kaparów- czubata łyżka posiekanych oliwek- cebulka- 3 ząbki czosnku- oregano, bazylia, papryka ostra, tymianek, sól- oliwaNa rozgrzanej oliwie szklimy posiekaną cebulkę i czosnek. Dodajemy pomidory bez skórki i pastę pomidorową. Dusimy około 5 min aż pomidory się rozpadną. Dodajemy posiekane oliwki i kapary. Doprawiamy solą oraz ziołami.Tak przygotowany sos wylewamy do naczynia żaroodpornego. Na sosie układamy nadziane serami muszle. Po wierzchu posypujemy 2 łyżkami startego parmezanu i wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika. Pieczemy około 25-30 minut aż ser się zrumieni.SMACZNEGO!