ßßß Cookit - przepis na Faszerowana papryka

Faszerowana papryka

nazwa

Wykonanie

Faszerowane papryczki
przepis własny
Składniki:
5 podłużnych żółtych lub zielonych papryk
1 szklanka ryżu parboiled z dzikim
garść świeżego tymianku
20dkg mięsa mielonego indyczego
1 cebula drobno pokrojona
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
2 puszki pomidorów krojonych
sól, pieprz do smaku
ulubione zioła ( u mnie tymianek i odrobina rozmarynu )
oliwa z oliwek
parmezan ( u mnie całe opakowanie )
Przygotowanie:
W papryce zrobić kieszeń, oczyścić w środku i spryskać oliwa z oliwek.
Ryż ugotować na sypko według przepisu na opakowaniu, pozostawić do ostygnięcia.
Mięso usmażyć na dwóch łyżkach oliwy z oliwek by pozostało dość suche,doprawić solą i pieprzem, dodać pokrojoną na drobno cebulkę oraz czosnek. Smażyć do czasu aż cebulka będzie rumiana, następnie dodać ugotowany ryż oraz posiekane zioła, dobrze wymieszać i dodać puszkę krojonych pomidorów. Nadzienie będzie dosyć luźne ale przy zapiekaniu ryż nie będzie spieczony. Nałożyć farsz do kieszeni papryk, obsypać parmezanem i włożyć do naczynia w którym będziemy zapiekać. Resztę krojonych pomidorów wylać pomiędzy ułożonymi paprykami i również posypać parmezanem. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180' , wsunąć naczynie z papryczkami i zapiekać około 20-30 minut. Można po 10 minutach zmniejszyć temperaturę. Udekorować tymiankiem.
Smacznego!
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2012/09/faszerowana-papryka.html