Wykonanie
Bardzo lubię klasycznie smażone
filety rybne.Klasycznie - znaczy dla mnie panierowane w
jajku i
bułce tartej, a wcześniej posypane
solą,
pieprzem cytrynowym i obowiązkowo duuużą ilością
majeranku.Zazwyczaj kupuję do smażenia
dorsza albo pyszną mirunę (podobno jeden ze smaczniejszych gatunków ryb). Minusem jest to, iż bazuję na filetach mrożonych (nieglazurowanych na szczęście), nie mając dostępu do świeżych ryb. No, ale jak się nie ma co się lubi ... to wiadomo :))Taki pyszny obiad z dodatkiem tłuczonych
ziemniaków ( z podsmażoną
cebulką) i surówki z
kiszonej kapusty jest nie tylko pełnowartościowy,ale i pyszny, tak więc staram się serwować go jak najczęściej.
Składniki:700 g
ryby (u mnie mrożony filet z miruny)
majeraneksólpieprz cytrynowy1
cebulaolejDo panierowania :2-3 łyżki
mąki2
jajkabułka tartaWykonanie:
Filet odmrażam kilka godzin wcześniej. Osuszam papierowym ręczniczkiem. Każdy kawałek posypuję
solą,
pieprzem i
majerankiem. Układam w naczyniu przekładając każdy kawałek plasterkami
cebuli. Przykrywam talerzykiem i wstawiam do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie
rybę wyjmuję z lodówki i panieruję: w
mące, rozkłóconym
jajku, a na końcu w
bułce tartej. Smażę na
oleju z obu stron na złoty kolor.