Wykonanie
Ponieważ nie jestem fanką gotowanej
ryby, a zostało mi jej sporo po gotowanej zupie
rybnej, postanowiłam wykorzystać ją do
rybnych krokietów.Takie delikatne,
rybne krokiety są nie tylko zdrowym i wartościowym, ale także i bardzo smacznym posiłkiem.To także dobry sposób na "przemycenie"
ryby jeśli nasze dzieci za nią nie przepadają ...
Składniki:ugotowana
ryba (u mnie
mięso z
karpia, ale tutaj dobrze sprawdza się każda inna gotowana
ryba)1
jajkosólpieprz cytrynowymajeranekszczypta
słodkiej papryki1
cebulabułka tartaolej do smażeniaWykonanie:
Ugotowaną wcześniej w
bulionie warzywnym rybę obieramy z ew. ości, mielimy lub blendujemy.
Cebulę drobno kroimy podsmażamy na
maśle na złoty kolor, studzimy i przekładamy do
ryby. Dodajemy
jajko,
sól,
pieprz cytrynowy,
majeranek,
paprykę oraz trochę
bułki tartej (tyle, aby masa zrobiła się dość zwarta). Mokrymi dłońmi formujemy podłużne krokiety, obtaczamy w
bułce tartej i odstawiamy do schłodzenia do lodówki na ok 20 minut. Po tym czasie smażymy na dość mocno rozgrzanym
oleju z każdej strony na złoty kolor.