Wykonanie
Ta pieczeń nadaje się nie tylko na kanapki, zaraz po wyjęciu z piekarnika, można ją pokroić w grube plastry, polać np.
sosem grzybowym i
mieć przepyszny obiad :)Lista zakupów na jednorazową foremkę o wymiarach 10 cm x 23 cm1/2 kg
mięsa mielonego wieprzowego1 szklanka
kaszy gryczanej suchej2
jajkałyżka ostrej
musztardy4 ząbki
czosnkusól,
pieprz,
majeranekKaszę gryczaną ugotować (w około 2 szklankach
wody), odcedzić i wystudzić.Do dużej salaterki włożyć
mięso mielone, wbić
jajka, dodać wystudzoną
kaszę,
musztardę. Masę dokładnie wyrobić ręką. Doprawić do smaku
solą,
pieprzem i
majerankiem. Ponownie wyrobić.Masę
mięsną przełożyć do jednorazowej foremki aluminiowej (lub małej keksówki) i piec ok. 1 godz. w 170 st. (grzanie góra- dół). Pod koniec pieczenia włączyć termoobieg lub opcję grill, aby pieczeń ładnie się zrumieniła.Pieczeń podawać na gorąco lub jako dodatek do kanapek. Świetnie smakuje z
konfiturą żurawinową.

Smacznego życzy
oliwek :)