ßßß Cookit - przepis na Pieczeń na kanapki z kaszą gryczaną

Pieczeń na kanapki z kaszą gryczaną

nazwa

Wykonanie

Ta pieczeń nadaje się nie tylko na kanapki, zaraz po wyjęciu z piekarnika, można ją pokroić w grube plastry, polać np. sosem grzybowym i mieć przepyszny obiad :)
Lista zakupów na jednorazową foremkę o wymiarach 10 cm x 23 cm
1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego
1 szklanka kaszy gryczanej suchej
2 jajka
łyżka ostrej musztardy
4 ząbki czosnku
sól, pieprz, majeranek
Kaszę gryczaną ugotować (w około 2 szklankach wody), odcedzić i wystudzić.
Do dużej salaterki włożyć mięso mielone, wbić jajka, dodać wystudzoną kaszę, musztardę. Masę dokładnie wyrobić ręką. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Ponownie wyrobić.
Masę mięsną przełożyć do jednorazowej foremki aluminiowej (lub małej keksówki) i piec ok. 1 godz. w 170 st. (grzanie góra- dół). Pod koniec pieczenia włączyć termoobieg lub opcję grill, aby pieczeń ładnie się zrumieniła.
Pieczeń podawać na gorąco lub jako dodatek do kanapek. Świetnie smakuje z konfiturą żurawinową.
Smacznego życzy oliwek :)
Źródło:http://kulinarnyoliwek.blox.pl/2015/03/Pieczen-na-kanapki-z-kasza-gryczana.html