ßßß Cookit - przepis na Sernik na zimno z truskawkami i brzoskwiniami

Sernik na zimno z truskawkami i brzoskwiniami

nazwa

Wykonanie

Składniki:
Biszkopt:
3 jajka,
100g cukru,
1 budyń śmietankowy bez cukru,
85g mąki pszennej,
1/2 łyżeczki octu,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
4 łyżki oleju.
Masa serowa:
500g twarogu tłustego,
250g mascarpone,
1 galaretka o smaku cytrynowym,
6 łyżek cukru.
Ponadto:
4 kostki mlecznej czekolady,
1 galaretka o smaku pomarańczowym lub brzoskwiniowym,
puszka brzoskwiń ( 247g po odsączeniu ),
8-12 truskawek.
Przygotowanie:
Biszkopt:
Odzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę razem z cukrem. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia, octem i 1 łyżką oleju - pozostawić do wyrośnięcia. Do ubitych białek dodawać powoli i delikatnie mieszając, łącząc wyrośnięte żółtka, mąkę, budyń (proszek) i na koniec olej. Gotowe ciasto przełożyć do blaszki. Piec w rozgrzanym piekarniku w 180stopniach C przez ok. 20minut. Po upieczeniu pozostawić biszkopt do całkowitego ostygnięcia.
Mus brzoskwiniowy:
Galaretkę o smaku pomarańczowym lub brzoskwiniowym rozpuścić w 250ml gorącej wody. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie zblenderować z brzoskwiniami. Naczynie żaroodporne ( o średnicy: od spodu 13cm, a od góry 17cm ) wyłożyć folią spożywczą. Wlać mus do naczynia żaroodpornego i włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
Masa serowa:
Galaretkę o smaku cytrynowym rozpuścić w jak najmniejszej ilości wody i pozostawić do ostygnięcia. Lecz gdy galaretka stygnie należy ją często mieszać.
Twaróg zmiksować z mascarpone i cukrem. Na koniec miksowania dodać całkowicie ostygniętą galaretkę - miksować kilka minut.
Ostygnięty biszkopt nasączyć sokiem z brzoskwiń. Dookoła tortownicy poukładać przekrojone na trzy części truskawki. Na środek biszkoptu położyć stężały mus brzoskwiniowy. Wyłożyć ostrożnie masę serową, wyrównać górę i wstawić do lodówki na noc do stężenia. Na górę zetrzeć czekoladę.
Smacznego!!!
Źródło:http://wkuchniumoniki.blogspot.com/2015/10/sernik-na-zimno-z-truskawkami-i.html