ßßß Cookit - przepis na Babka super- pomarańczowa

Babka super- pomarańczowa

nazwa

Wykonanie

Bardzo łatwa w wykonaniu babka pomarańczowa o mocnym,wyrazistym smaku i aromacie świeżej pomarańczy.Polewa z białej czekolady z odrobiną aromatu pomarańczowego stanowi idealne wykończenie tej niezwykle "prostej babki".
Do przygotowania tej babki potrzebny jest mikser i…
Składniki :/na małą babkę /
1 duża pomarańcza
80 ml oleju roślinnego/najlepiej arachidowy/
3 jaja
250 g cukru
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
biała polewa czekoladowa
Wykonanie:
Pomarańczę/dobrze jeśli nie była spryskiwana / dobrze wyszorować,sparzyć gorącą wodą i przeciąć na 4 części.
Usunąć pestki i białe środkowe części, włożyć do miksera i dobrze rozdrobnić.
Dodać cukier, olej , całe jajka/po jednym/ i miksować przez chwilę .
Do uzyskanej masy dodać mąkę z proszkiem.
Wymieszać na mniejszych obrotach i przełożyć do formy dobrze nasmarowanej masłem.
Piec w średnio-gorącym piekarniku/160- 180 st ./ok. 45 min.
Po przestudzeniu polać polewą białej czekolady.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2011/04/babka-super-pomaranczowa.html