ßßß Cookit - przepis na Babka cytrynowa

Babka cytrynowa

nazwa

Wykonanie

Jest to stary przepis, ale zmodyfikowany, oczywiście nie przeze mnie tylko przez moją szwagierkę Anetę ;). Narobiła mi wczoraj smaka i postanowiłam wypróbować jej wersję jest mniej pracochłonna, a równie pyszna. Tak więc babka upieczona, a nawet zrobiłam od razu dwie bo znając życie musiałabym piec drugą. Pierwsza znikła w mgnieniu oka :)
Składniki :
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
masło 250 g
jajka 5 szt.
olej 8 łyżek
ocet 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
olejek cytrynowy mała fiolka
sok z 1 cytryny
Opis wykonania :
1. Masło ucieram z cukrem i żółtkami, na puszysta masę. Dodajemy proszek do pieczenia, ocet, olej i olejek cytrynowy i wyciśnięty sok z cytryny, wszystko ucieramy. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy, dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy ciasto.
2.Do wysmarowanej formy wykładamy ciasto. Pieczemy w 180 st. około 60 minut
Justyna L.
Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.
Podobne Przepisy
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2014/03/babka-cytrynowa_2.html