ßßß Cookit - przepis na Ciasto Kryształek z jogurtem greckim

Ciasto Kryształek z jogurtem greckim

nazwa

Wykonanie

Składniki:
Biszkopt:
3 jajka,
100g cukru,
1 budyń śmietankowy bez cukru,
85g mąki pszennej,
1/2 łyżeczki octu,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
4 łyżki oleju.
Warstwa biała z galaretkami:
4 galaretki o różnym smaku ( ja miałam o smaku wiśniowym, truskawkowym, agrestowym, pomarańczowym ),
galaretka cytrynowa,
2 czubate łyżki cukru pudru,
500g jogurtu greckiego.
Warstwa górna:
2 galaretki o smaku agrestowym,
puszka brzoskwiń ( 240g po odsączeniu ).
Przygotowanie:
Biszkopt:
Odzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę razem z cukrem. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia, octem i 1 łyżką oleju - pozostawić do wyrośnięcia. Do ubitych białek dodawać powoli i delikatnie mieszając, łącząc wyrośnięte żółtka, mąkę, budyń (proszek) i na koniec olej. Gotowe ciasto przełożyć do blaszki. Piec w rozgrzanym piekarniku w 180stopniach C przez ok. 20minut. Po upieczeniu pozostawić biszkopt do całkowitego ostygnięcia.
Warstwa biała z galaretkami:
Każdą z czterech galaretek rozpuścić w 250ml wody i przelać do głębokich talerzy. Zostawić do ostygnięcia, a gdy ostygną włożyć do lodówki do stężenia. Następnie pokroić w kostkę i w misce zmieszać je kolorami. Jogurt grecki zmiksować z cukrem pudrem. W minimalnej ilości wody rozpuścić galaretkę cytrynową - cały czas mieszać aż do całkowitego ostygnięcia. Ostygniętą galaretkę wlewać do jogurtu greckiego - razem zmiksować. Do masy jogurtowej dodać pokrojone w kostkę galaretki - wymieszać i wylać na ostygnięty biszkopt. Włożyć do lodówki do stężenia.
Warstwa górna:
Galaretki rozpuścićw 1l wody, ostudzić. Brzoskwinie pokroić w mniejsze kawałki i wyłożyć na ciasto. Zalać galaretką i włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Po stężeniu ciasto jest gotowe.
Smacznego!!!
Źródło:http://wkuchniumoniki.blogspot.com/2015/09/ciasto-krysztaek-z-jogurtem-greckim.html