Wykonanie
Wczoraj upiekłam takie zwyczajne ciasto
jogurtowe. Zwyczajne, ale wspaniałe jako dodatek do
kawy czy
herbaty na niedzielny podwieczorek. Placek jest tak prosty w wykonaniu, że już prostszy być nie może. Pięknie rośnie, jest wilgotne, mięciutkie, lekkie.
Brzoskwinie świetnie do niego pasują, ale można je zastąpić
jabłkami czy
gruszkami. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Jestem pewna, że będziecie usatysfakcjonowani :)Składniki:200 gram
jogurtu greckiego600 gram
mąki200 gram
cukrupół szklanki
oleju3
jaja1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki
cukru wanilinowegopuszka
brzoskwińcukier puder do posypaniaPrzygotowanie:
Mąkę wymieszać z
cukrem,
proszkiem do pieczenia,
cukrem wanilinowym - najlepiej w dużej misce. Wbić
jaja, wlać
jogurt i
olej. Wymieszać wszystko łyżką na gładką masę. Masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ( ja użyłam kwadratowej blaszki o
boku 20 cm ). Na wierzch poukładać pokrojone w ósemki cząstki
brzoskwiń. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem, na około 35 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem czy ciasto na pewno jest upieczone w środku. Po ostudzeniu posypać placek
cukrem pudrem.
Smacznego !!!