Wykonanie
Jedliście kiedyś
brukselkę na surowo? Nie? Ja też nie;-) Przez przypadek w necie oglądnęłam jak robi z nią
sałatkę Martha Stewart. Bardzo mnie zaintrygowała, a że w lodówce akurat miałam jej zapas to od razu wzięłam się do roboty. Zabrakło u mnie tylko uprażonych pestek dyni, ale poprawię się następnym razem. Moja uwaga jest taka, żeby dużo wcześniej ją przygotować, żeby listki polane sosem zdążyły zmięknąć, bo u mnie były dość twardawe. Wg mnie można też poszatkować
brukselkę.
Składniki:30-40 dkg
brukselek,2 łyżki pestek dyni ( pominęłam ),1
awokado,sos:drobno starta skórka z 1
cytryny(1 łyżeczka)plus 1,5 łyżki
soku z cytryny0,5 łyżeczki
musztardy Dijon3 łyżki
oliwy extra virgin oilgruba
sól i świeżo zmielony
czarny pieprzPrzygotowanie:W małej misce wymieszać ubijaczką skórkę i
sok z cytryny oraz
musztardę. Stopniowo dodawać
oliwę,ubijać do powstania gęstego sosu. D oprawić
solą i
pieprzem.
Brukselkę umyć i rozdzielić na pojedyncze liście. Uprażyć na suchej patelni
pestki dyni . Delikatnie wymieszać listki z
awokado pokrojonym w kostkę, polać sosem i posypać
pestkami dyni.