Wykonanie
Rozmrozić, jeżeli zamrożony. Grillować skorupą do dołu. Nasmarować
masłem i
sokiem z cytryny. Grillować aż przestanie być przezroczysty i zacznie się oddzielać od skorupy. Grillować 8-10 minut. Na czas grillowania ma wpływ wiatr, temperatura na zewnątrz, grubość ryb i ich temperatura przed smażeniem.porcja dla 6 osób – czas przygotowania 0:206 małych nieugotowanych ogonów
homara (¼ kg każdy)¼ szklanki
oliwy z oliwek¼ szklanki
soku z cytryny1 łyżka świeżego, posiekanego
koperkusól i mielony
czarny pieprz, do smaku2 średniej wielkości
cytryny, do przybraniaRozgrzać grill, pokrętło ustawione na pozycję HIGH. Opłukać
homary i osuszyć. Przekroić skorupę i
mięso homara wzdłuż grzbietu. Przebić szpikulcem wzdłuż ogona, aby zapobiec zwijaniu się.Aby przygotować marynatę, należy wymieszać
oliwę z oliwek,
sok z cytryny,
koperek,
sól i
pieprz. Przy pomocy pędzelka posmarować
mięso homara. Zmniejszyć ogień do MEDIUM. Położyć ogony na grillu,
mięsem do dołu i grillować przez jedną minutę. Następnie, przy użyciu szczypiec odwrócić ogony skorupą do dołu na 8-10 minut albo aż stanie się ona czerwona a
mięso białe. Usunąć szpikulce i podawać z księżycami
cytryny.