Wykonanie
wtorek, 27 Listopad 2012, autor: blue_megi, 4 Komentarzy »Kto lubi
brukselkę ręka do góry! Dziś mam dla Was
banalną propozycję na zdrową przekąskę lub dodatek do obiadu. Ugotowana na półtwardo, mocno przyrumieniona na rozgrzanej
oliwie, posypana świeżo mielonym
czarnym pieprzem i
solą. Pycha!
składniki:0,5 kg świeżej
brukselki3 łyżki
oliwysól,
pieprzpół
cytrynyBrukselkę gotujemy na półtwardo. Studzimy. Kroimy na połówki. Na patelni rozgrzewamy
oliwę. Układamy połówki
brukselek przekrojoną stroną do
spodu i smażymy, aż mocno się przyrumienią (uważając, żeby się nie przypaliły). Przewracamy
brukselki na drugą stronę i smażymy jeszcze kilka minut. Przekładamy na talerz, posypujemy świeżo mielonym
czarnym pieprzem i
solą i skrapiamy
sokiem z cytryny. Smacznego!