ßßß Cookit - przepis na Kajmakowiec

Kajmakowiec

nazwa

Wykonanie

Kajmakowiec to idealne, jesienne ciasto.
Słodkie, kremowe i aromatyczne, z dodatkiem królujących o tej porze orzechów.
Słodycz ciasta przełamuje konfitura z czarnej porzeczki,
a wszystkie smaki wyostrza poncz z dodatkiem alkoholu.
Ciasto nie jest zbyt pracochłone i nie powinno przysporzyć kłopotów w czasie przygotowania.
Na pewno przypadnie do gustu miłośnikom naprawdę słodkich deserów.
Składniki: (na formę o wym. 24x32 cm)
biszkopt:
8 jajek
150 g cukru
150 g mąki tortowej
150 g mielonych orzechów włoskich
szczypta soli
1 cukier wanilinowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa
500 g serka mascarpone
200 ml śmietanki 30%
200 g masy kajmakowej z puszki (resztę zachować)
1 usztywniacz do śmietany typu śmietan-fix (ja pominęłam)
ponadto
1 słoiczek konfitury z czarnej porzeczki (240 g) na poncz:
1/3 szklanki przegotowanej, wystudzonej wody
1/3 szklanki likieru Amaretto lub rumu (może być także likier orzehowy lub z czarnej porzeczki)
1 łyżka cukru
Sposób wykonania:
Biszkopt - Białka ubić ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozbity dodawać po jednym żółtku. Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę i proszek do piecznia. Delikatnie wymieszać lub zmiksować mikserem na najniższych obrotach, ale krótko, tylko do połączenia składników. Na końcu dodać zmiksowane (najlepiej blenderem lub przepuścić orzechy przez maszynkę do mielenia). Wszystko delikatnie wymieszać.
Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wlać ciasto do formy. Wierzch ciasta wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 160C ok 45 minut do tzw. suchego patyczka. Biszkopt dobrze wystudzić.
Masa - Wszystkie składniki masy powinny być dobrze schłodzone. Mascarpone i śmietankę umieścić w misie miksera. Miksować do uzyskania gęstego kremu. Pod koniec miksowania dodać proszek usztywniający (jeśli dodajecie). Do kremu dodać masę kajmakową i wszystko wymieszać.
Składanie ciasta - Wystudzony biszkopt przekroić na pół. Pierwsżą część ciasta nasączyć połową ponczu i posmarować konfiturą z czarnej porzeczki. Wyłożyć i rozsmarować krem. Na kremie umieścić drugi płat ciasta i nasączyć go pozostałym ponczem. Wierzch ciasta ozdobić pozostałą masą kajmakową.
Ciasto wstawić do lodówki, chłodzić 2-3 godziny.
Smacznego :)
Inspiracja
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2015/10/Kajmakowiec.html