ßßß Cookit - przepis na Tort Czekoladowo Waniliowy na Walentynki

Tort Czekoladowo Waniliowy na Walentynki

nazwa

Wykonanie

Walentynki już za kilka dni. Mam dla Was słodką propozycję na ten dzień!
Ciekawa jestem jak Wy podchodzicie do święta zakochanych. Wiele osób uważa, że to bezsensowne i komercyjne święto. My z Mężem właściwie jakoś specjalnie go nie obchodzimy, nie różni się od innych dni w roku, bo my przez cały rok okazujemy sobie, to jak się kochamy. Myślę, że tak powinno być w każdym zdrowym związku. Jednak nie widzę nic złego w daniu sobie małego upominku czy upieczeniu ciasta specjalnie na tę okazję.
Jeśli też zamierzacie osłodzić sobie ten dzień, to polecam Wam torcik czekoladowy z nutą wanilii.
Mam jeszcze w zanadrzu przepis na drugi tort, który niebawem pojawi się na blogu.
Oczywiście oba torty można przygotować na inną okazję i w innym kształcie :)
Tort w kształcie serca ucieszy na pewno mamę, tatę, babcię, siostrę czy inną ważną dla nas osobę.
Składniki na Biszkopt:
200 g mąki
40 g gorzkiego kakao
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
7 jajek (żółtka i białka oddzielnie)
140 g cukru
7 jajek
szczypta soli
Poncz:
woda przegotowana
rum
Krem Waniliowy:
250 g mascarpone
200 ml śmietany kremówki
20 g cukru z wanilią
ewentualnie: czerwony barwnik
Krem Czekoladowy:
300 ml śmietany kremówki
120 g mlecznej czekolady
60 g ciemnej czekolady
55 ml mleka
Do miski przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszaj.
W drugiej misce ubij białka ze szczyptą soli. Powoli wsypuj cukier i ubijaj dalej.
Do ubitych białek dodawaj po jednym żółtku, za każdym razem krótko miksując.
Wsyp przesianą mieszankę mączną i delikatnie wymieszaj łopatką.
Dno blaszki wyłóż papierem do pieczenia (tortownica o średnicy ok 26 cm, ja użyłam formy w kształcie serca). Przelej do niej ciasto i piecz w 160°C przez około 30 minut (do tak zwanego suchego patyczka). Wystudź. Ciasto przekrój na pół, aby powstały 2 blaty.
Przygotuj krem waniliowy. Mascarpone, śmietanę i cukier z wanilią, krótko zmiksuj. Odstaw.
Przygotuj krem czekoladowy. W rondelku zagotuj mleko i zdejmij z ognia. Dodaj połamane czekolady i mieszaj do rozpuszczenia. Odstaw do przestudzenia.
W misce ubij śmietanę.
Dodaj rozpuszczoną czekoladę i wymieszaj.
Wymieszaj wodę z rumem w proporcjach 50/50 (wyszło mi około 1/3 - 1/2 szklanki ponczu).
Na paterze ułóż jeden blat ciasta, nasącz go ponczem. Posmaruj kremem waniliowym*. Przyłóż drugim blatem, nasącz ponczem. Wierzch i boki ciasta posmaruj kremem czekoladowym.
*ja odłożyłam około 1/5 kremu waniliowego i wymieszałam z czerwonym barwnikiem w żelu. Tym kremem ozdobiłam wierzch tortu.
PS. aby krem nie zważył się w trakcie mieszania z barwnikiem, dolej trochę kremówki.
źródło: przepis własny
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2014/02/tort-czekoladowo-waniliowy-na-walentynki.html