Pyszne, delikatne ciasto, rozpływające się w ustach. Zrobiłam je na Święta i okazało się hitem. Nie miałam białej śmietany (użyłam czekoladowej), więc na zdjęciu ciasto może nie wygląda zbyt efektownie, ale zapewniam, że w smaku jest super.Biszkopt:3/4 szklanki mąki1 opakowanie budyniu bez cukru (najlepiej o smaku toffi)3/4 szklanki cukru4 jajka3/4 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżki kakaoszczypta soliPoncz:1/2 szklanki wody1 łyżeczka cukru1 łyżeczka kawy rozpuszczalnejMasa śmietanowa:400 ml śmietany kremówki1 łyżeczka cukru pudru1 opakowanie śmietan-fixuPolewa:1/2 puszki masy kajmakowejDodatkowo:3/4 paczki krakersów1 szklanka posiekanych orzechów włoskich (lub mielonych orzechów)Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Następnie dodać cukier oraz żółtka i wymieszać.Dodać mąkę zmieszaną z budyniem, kakao i proszkiem do pieczenia.Masę wylać na niedużą blachę(ok. 25 x 25 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.Piec ok. 30 minut w temperaturze 180'C, a następnie ostudzić.Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, dodać cukier i ostudzić.Biszkopt nasączyć ponczem.Śmietanę ubić sztywno. Pod koniec ubijania dodać śmietan-fix i cukier puder. Wyłożyć na ciasto.Na warstwie śmietany ułożyć krakersy.Puszkę z masą kajmakową otworzyć i włożyć do garnka z wodą (poziom wody ma sięgać do połowy puszki). Podgrzać, a kiedy masa będzie płynna rozsmarować na krakersach i posypać orzechami.Włożyć do lodówki na 3 godziny. Przechowywać w chłodnym miejscu.Inspiracja: Pieczarkamysia