ßßß Cookit - przepis na Tort orzechowy z masą kajmakową

Tort orzechowy z masą kajmakową

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj pragnę Was zaprosić na przepyszny tort.... Orzechowe blaty.... kajmakowa masa na bazie delikatnego serka mascarpone... Słodycz przełamana kwaskową konfiturą z czarnej porzeczki.... Smaki idealnie ze sobą współgrające..... Tort robiłam już dwukrotnie i za każdym razem niezmiennie mnie zachwycał.... Za przepis dziękuję Kasi z bloga Słodkie fantazje :) Jesteś niesamowita :) Jeśli tak jak ja lubicie orzechy i kajmak.... to polecam Wam baaaardzo :)
Składniki na blaty orzechowe:
8 jajek
1 szkl. mąki pszennej tortowej
150g cukru
150g zmielonych orzechów włoskich
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (klik) lub 2 łyżeczki cukru waniliowego (klik)
szczypta soli
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (można pominąć)
Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawać cukier i ekstrakt. Piana powinna być bardzo gęsta i lśniąca. Następnie nie przerywając miksowania dodawać po jednym żółtku. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z orzechami i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
Tortownicę o średnicy 24 cm natłuścić i wysypać kaszą manną. Do tortownicy wlać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 170 stopni ok. 50 minut ( to suchego patyczka). Po tym czasie tortownicę wyjąć i z wysokości 50-60 cm upuścić (równo) na podłogę lub blat. Odstawić do wyłączonego i uchylonego piekarnika na 20 min. Po tym czasie wyjąć i wystudzić a następnie wyjąć z formy. Gotowy biszkopt przekroić równo na trzy blaty.
Składniki na poncz:
2/3 szkl wody
1 laska wanilii
1/3 szkl cukru
25-50 ml spirytusu
2-3 łyżki rumu
Wodę zagotować razem z cukrem, wyskrobanymi ziarenkami wanilii (również z laską). Pogotować ok 2 minuty. Przestudzić. Wyjąć laskę wanilii dodać spirytus i rum. Wymieszać.
Składniki na krem:
500g serka mascarpone (mocno schłodzony)
200 ml śmietany kremówki 36%
200g masy kajmakowej (ja polecam z Gostynia)
2 śmietan-fixy (opcjonalnie)
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno (ewentualnie dodać te śmietan-fixy). Serek mascarpone lekko zmiksować, dodać masę kajmakową i zmiksować raz jeszcze. Dodać śmietanę i delikatnie wymieszać lub krótko zmiksować na wolnych obrotach. Masę schłodzić lekko.
ponadto:
400g konfitury z czarnej porzeczki
Konfiturę lekko podgrzać i przetrzeć przez sito. Wystudzić.
do dekoracji wersja I
200g masy kajmakowej
50g masła
200 ml śmietany kremówki 36%
1 łyżka cukru pudru
200g posiekanych orzechów włoskich
wiórki czekoladowe
Masę kajmakową zmiksować z masłem. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
l ub dekoracja wersja II:
500 ml śmietany kremówki 36%
200g masy kajmakowej
Śmietanę ubić na sztywno, dodać masę kajmakową i zmiksować raz jeszcze krótko. Masę nakładać do worka dekoratorskiego i dekorować wg upodobań :)
Na paterze ułożyć pierwszy blat. Naponczować go 1/3 ponczu. Wierzch delikatnie posmarować połową konfitury. Na to wyłożyć połowę masy kajmakowej. Przykrywamy to drugim blatem, znów ponczujemy i smarujemy konfiturą. Wykładamy drugą połowę masy i przykrywamy ostatnim krążkiem. Ponczujemy. Wyrównujemy całość i wstawiamy do lodówki na chwilę.
Gdy już lekko się schłodzi wierzch smarujemy masą kajmakową zmiksowaną z masłem (uważać by była już gęsta i w miarę sztywna, bowiem płynny kajmak może nam wsiąknąć w blat). Boki smarujemy ubita kremówką i obsypujemy orzechami włoskimi. Dodatkowo można wierzch udekorować wiórkami czekoladowymi. Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2012/11/tort-orzechowy-z-masa-kajmakowa.html