ßßß Cookit - przepis na Mąkę przesiewamy wraz z sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Mleko lekko podgrzewamy.

Mąkę przesiewamy wraz z sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Mleko lekko podgrzewamy.

nazwa

Wykonanie

Delikatne, rozpływające się w ustach, klasyczne babeczki z delikatnym, aksamitnym kremem na bazie śmietanki kremówki i serka mascarpone to idealna kombinacja smaków, którą warto wypróbować. Babeczki w postaci uroczych różyczek to propozycja idealna na przyjęcia okolicznościowe, romantyczne kolacje, a także chrzciny, komunie a nawet przyjęcia weselne gdzie również nie powstydzą się swoim wyglądem.
Muffinki/Babeczki Waniliowe - Składniki:
Ciasto:
300 g mąki pszennej tortowej
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
225 g masła w temperaturze pokojowej
225 g cukru
cukier waniliowy
3 jajka
130 ml mleka
odrobina soli
Krem:
300 ml śmietanki kremówki
300 g mascarpone
fix do ubijania śmietany
ok. 3 łyżki cukru pudru
odrobina barwnika czerwonego lub różowego
Muffinki/Babeczki Waniliowe - Sposób przygotowania:
Ciasto:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Masło miksujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym. W kąpieli wodnej umieszczamy miseczkę ze zmiksowanym masłem i ciągle miksując stopniowo dodajemy po jednym jajku.
Naczynie zdejmujemy z kąpieli wodnej i partiami ciągle miksując dodajemy mleko na zmianę z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą.
Silikonowe foremki wykładamy ciastem do ok. 3/4 wysokości (możemy również użyć formy do pieczenia muffinków, wtedy wyścielamy je papilotkami i wykładamy ciasto również do ok. 3/4 wysokości).
Pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni przez ok. 15-25 minut (w zależności od wielkości babeczek) do zrumienienia. Studzimy.
Krem:
Kremówkę ubijamy na sztywno (pamiętajmy, że śmietanki nie należy zbyt długo ubijać ponieważ może wytrącić się masło). Pod koniec miksowania dodajemy cukier puder wymieszany z fixem, odrobinę barwnika i mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji.
W osobnym naczyniu miksujemy mascarpone, po czym dodajemy ubitą śmietanę i bardzo delikatnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
Gdyby masa okazała się zbyt rzadka umieszczamy ją w lodówce do momentu zgęstnienia.
Za pomocą szprycy z tylką w kształcie gwiazdki dekorujemy babeczki kremem zaczynając od środka muffina, kolistymi ruchami prowadząc krem po całej powierzchni ciastka.
Etażerka pochodzi ze sklepu Rossi.pl gdzie można znaleźć wiele ciekawych, markowych i funkcjonalnych akcesoriów kuchennych, które pomogą urozmaicić nasze kuchnie, jadalnie i nie tylko.
Źródło:http://www.slodkastrona.com/2015/02/babeczki-rozyczki-z-aksamitnym.html