Wykonanie
Delikatne, rozpływające się w ustach, klasyczne babeczki z delikatnym, aksamitnym kremem na bazie
śmietanki kremówki i
serka mascarpone to idealna kombinacja smaków, którą warto wypróbować. Babeczki w postaci uroczych różyczek to propozycja idealna na przyjęcia okolicznościowe, romantyczne kolacje, a także chrzciny, komunie a nawet przyjęcia weselne gdzie również nie powstydzą się swoim wyglądem.
Muffinki/Babeczki
Waniliowe - Składniki:Ciasto:300 g
mąki pszennej tortowejczubata łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej225 g
masła w temperaturze pokojowej225 g
cukrucukier waniliowy3
jajka130 ml
mlekaodrobina
soliKrem:300 ml
śmietanki kremówki300 g
mascarponefix do ubijania
śmietanyok. 3 łyżki
cukru pudruodrobina barwnika czerwonego lub różowegoMuffinki/Babeczki
Waniliowe - Sposób przygotowania:Ciasto:Wszystkie składniki powinny
mieć temperaturę pokojową.
Masło miksujemy razem z
cukrem i
cukrem waniliowym. W kąpieli
wodnej umieszczamy miseczkę ze zmiksowanym
masłem i ciągle miksując stopniowo dodajemy po jednym
jajku.Naczynie zdejmujemy z kąpieli
wodnej i partiami ciągle miksując dodajemy
mleko na zmianę z
mąką wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i
sodą.
Silikonowe foremki wykładamy
ciastem do ok. 3/4 wysokości (możemy również użyć formy do pieczenia muffinków, wtedy wyścielamy je papilotkami i wykładamy ciasto również do ok. 3/4 wysokości).Pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni przez ok. 15-25 minut (w zależności od wielkości babeczek) do zrumienienia. Studzimy.
Krem:Kremówkę ubijamy na sztywno (pamiętajmy, że
śmietanki nie należy zbyt długo ubijać ponieważ może wytrącić się
masło). Pod koniec miksowania dodajemy
cukier puder wymieszany z
fixem, odrobinę barwnika i mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji.
W osobnym naczyniu miksujemy
mascarpone, po czym dodajemy ubitą
śmietanę i bardzo delikatnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy.Gdyby masa okazała się zbyt rzadka umieszczamy ją w lodówce do momentu zgęstnienia.Za pomocą szprycy z tylką w kształcie gwiazdki dekorujemy babeczki kremem zaczynając od środka muffina, kolistymi ruchami prowadząc krem po całej powierzchni
ciastka.Etażerka pochodzi ze sklepu Rossi.pl gdzie można znaleźć wiele ciekawych,
markowych i funkcjonalnych akcesoriów kuchennych, które pomogą urozmaicić nasze kuchnie, jadalnie i nie tylko.