Wykonanie
W domu mam ogrom
orzechów włoskich, przyszedł więc czas, żeby je wreszcie spożytkować i tak oto powstał pyszny
orzechowy biszkopt przekładany kremem z
bitej śmietany z delikatną nutką
rumu i
kawy.Trzeba spróbować.Co trzeba?Na
biszkopt:8
jajek1 niepełna szklanka
cukru2 pełne szklanki zmielonych
orzechów włoskich3 łyżki
mąki2 łyżki
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczeniaKrem:0,5 litra
śmietany kremówki1 opakowanie
cukru wanilinowego2 łyżeczki żelatyny+odrobina
wody2 łyżki
kawy rozpuszczalnej2 łyżki
rumu2 łyżki
cukruCo i jak?
Biszkopt:Oddzielić
białka od
żółtek.
Białka ubić na puszystą masę. Dodawać stopniowo
żółtka i
cukier.Na końcu dodać
mąkę z
proszkiem do pieczenia,
kakao i
orzechy.Wymieszać. Przelać ciasto na 2 jednakowe blachy. Piec w 180 stopniach aż się ładnie zarumieni. Ostudzić.Krem:
Śmietanę ubić, dodać
cukier i
cukier wanilinowy.
Żelatynę rozpuścić w odrobinie
wody, podgrzać, dodać do kremu, następnie dodać
rum,
kawę.Krem wyłożyć na jedno ciasto, przykryć drugim. Odstawić do lodówki.Smacznego!