Czas przygotowania: 15minutCzas gotowania: 15minutPrzez Agnieszka 19 marca 2015Choć szpinak zawiera wiele dobroczynnych substancji odżywczych (między innymi: beta-karoten, luteinę, potas, kwas foliowy), dla wielu był zmorą dzieciństwa. Ja natomiast szpinak bardzo lubię i chętnie dodaję surowy do wielu surówek.Dobrze przygotowany jest również bardzo smaczny w postaci gotowanej. Dziś przepis na wiosenną pastę ze szpinaku i pietruszki. Jej przygotowanie zajmie nam zaledwie kilka minut. A efekt końcowy jest wyśmienity!Składnikimrożony szpinak - 1 opakowanie (około 2 szklanki)natkapiertuszki - 1/2 szklankimajonez bezjajeczny - 4 łyżkisól - do smakupieprz - do smakusok z cytryny - (opcjonalnie)czosnek - 2 ząbki (opcjonalnie)zmielone pestki słonecznika lub tofu - (opcjonalnie)InstrukcjeMrożony szpinak wrzucamy na rozgrzaną patelnię i odparowujemy z niego wodę.Przekładamy do blendera lub robota kuchennego, dodajemy pietruszkę oraz majonez i miksujemy na gładką masę.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem (najlepiej ziołowym).Do przepisu można również użyć trochę soku z cytryny i 2 małe ząbki czosnku. Można również dodać rozgniecione tofu lub zmielone pestki ze słonecznika.Podajemy na chlebie, koniecznie z pomidorem. Smakuje wyśmienicie!Przepisy na majonezy bezjajeczne znajdziesz tutaj:- majonezsojowy- majonez z ziemniaka-majonez z kalafiora-majonez z tofu