ßßß Cookit - przepis na Grochówka po szwedzku

Grochówka po szwedzku

nazwa

Wykonanie

Tak trochę inna grochówka, dzięki dodatkowi musztardy ma oryginalny smak. W skali od 1 do 10 moi domownicy dali jej 8
Składniki:
groch połówki – 400 g,
boczek surowy – 300 g,
marchew – 1 szt,
cebula – 2 szt,
boczek wędzony – 300 g,
musztarda sarepska lub delikatesowa – 3 łyżki,
majeranek – 1 łyżeczka,
tymianek – 1 łyżeczka,
ziele angielskie całe – 3 szt,
liście laurowe – 1 szt,
sól do smaku,
pieprz czarny mielony do smaku.
Przygotowanie:
Groch moczyć 2 godziny. Surowy boczek pokroić na kawałki (wielkość wg uznania) zalać 3 litrami wody, dodać ziele angielskie oraz liścia laurowego, posolić i gotować ok. 20 minut. Odlać wodę z grochu a sam groch dodać do wywaru z boczkiem. Marchewkę oskrobać i pokroić w talarki, dołożyć do gotującej się zupy. Całość doprawić do smaku ziołami i solą. Wędzony boczek pokroić w plasterki i podsmażyć. Zdjąć z patelni a na pozostałym tłuszczu zrumienić posiekaną drobno cebulkę, dodać ją od razu do zupy. Gotować dopóki groch nie zmięknie. Tuż przed końcem gotowania doprawić zupę musztardą. Podawać z plasterkami smażonego wędzonego boczku i kromkami chleba.
Źródło:http://galantyna.pl/2014/07/grochowka-po-szwedzku