Wykonanie
Tak trochę inna grochówka, dzięki dodatkowi
musztardy ma oryginalny smak. W skali od 1 do 10 moi domownicy dali jej 8
Składniki:
groch połówki – 400 g,
boczek surowy – 300 g,
marchew – 1 szt,
cebula – 2 szt,
boczek wędzony – 300 g,
musztarda sarepska lub delikatesowa – 3 łyżki,
majeranek – 1 łyżeczka,
tymianek – 1 łyżeczka,
ziele angielskie całe – 3 szt,
liście laurowe – 1 szt,
sól do smaku,
pieprz czarny mielony do smaku.Przygotowanie:
Groch moczyć 2 godziny.
Surowy boczek pokroić na kawałki (wielkość wg uznania) zalać 3 litrami
wody, dodać
ziele angielskie oraz
liścia laurowego, posolić i gotować ok. 20 minut. Odlać
wodę z
grochu a sam
groch dodać do
wywaru z
boczkiem.
Marchewkę oskrobać i pokroić w talarki, dołożyć do gotującej się zupy. Całość doprawić do smaku
ziołami i
solą.
Wędzony boczek pokroić w plasterki i podsmażyć. Zdjąć z patelni a na pozostałym tłuszczu zrumienić posiekaną drobno
cebulkę, dodać ją od razu do zupy. Gotować dopóki
groch nie zmięknie. Tuż przed końcem gotowania doprawić zupę
musztardą. Podawać z plasterkami smażonego
wędzonego boczku i kromkami
chleba.