Wykonanie
Dzisiaj na życzenie jednej z czytelniczek ugotowałam szwedzką grochówkę z
musztardą. Niby taka sama jak polska grochowa, a jednak inny smak. No tak
musztarda swoje robi. Pyszna grochówka ugotowana na
boczku z niewielką ilością warzyw.W Szwecji można kupić ugotowany
groch na gęsto zapieczętowany w folię, który na pierwszy rzut oka wygląda jak gruby serdelek. Ja natomiast skorzystałam z innego wyrobu, a mianowicie ugotowanego
grochu, a następnie wysuszonego. Wierzcie mi grochówka była już gotowa po 20 minutach. W normalnym wypadku
groch wymaga namoczenia.
Szwedzka grochówka z
musztardąSkładniki: na 5 porcji300 g łupanego
grochu2 – 2 ½ l
wody400 g
surowego boczku1 duża
cebula1
marchewka1 łyżeczka
tymianku1 łyżeczka
majeranku1
liść laurowy, duży4 ziarenka
ziela angielskiego5 ziaren
czarnego pieprzu2 – 3 łyżki
musztardysól i
pieprz do smakuDodatki
boczek wędzonyświeży
chlebWykonanie:Obgotuj
boczek z dodatkiem
laurowego liścia i
ziela angielskiego. Wyjmij
boczek. Wsyp
groch do
wywaru, dodaj startą
marchewkę, zrumienioną
cebulę,
majeranek i
tymianek. Gotuj grochówkę, aż
groch zacznie się rozpadać.Kiedy grochówka jest już ugotowana dodaj
musztardę. Najlepiej pasuje ostra
musztarda. Użyj trzepaczki balonówki, aby dokładnie wymieszać
musztardę z zupą. Na koniec dopraw grochówkę
solą i
pieprzem.Podaj grochówkę z podsmażonym,
wędzonym boczkiem i pajdą świeżego
chleba.
Kuchnia skandynawska przypomina polską kuchnię, a może kuchnia polska przypomina szwedzką… Czasami to sama już nie wiem, ale jedno jest pewne, grochówka z
musztardą to nowość na polskim
stole! Mam rację?Polecane przepisyPytt – danie typowo szwedzkie
Schab w sosie
koperkowym po szwedzkuTakiej zupy na pewno nie jedliscieKuchnia szwedzka- szwedzkie pulpeciki köttbullarSkagenröra szwedzka salatka z
krewetek