Wykonanie
Zrobiłam grochówkę porządną, z
marchewką,
cebulką, na rosołku, tak jak powinno to wyglądać. Zawsze robiłam taką trochę na odczep się.. Wrzucałam
groch,
kostkę rosołową, jakieś
mięsko i tyle. No i muszę przyznać, że jest wielka różnica. Nie, nie wielka, ogromna! Nawet dla mnie mimo, że aż tak nie lubię tej zupy.
Składniki:25 dag łuskanego
grochu w połówkach1 szyjka indycza1 duża
marchewka1 duża
cebula150 g
boczku wędzonego1 laska
kiełbasyziele angielskie,
liść laurowy,
pieprz,
sól,
majeranekGotujemy rosół na szyjce indyczej z
zielem angielskim,
liściem laurowym i kilkoma ziarenkami
pieprzu. Po 10 minutach gotowania się rosołu, dodajemy wypłukany
groch. Ja nie namaczam wcześniej
grochu, ale na chwilę moczę go we wrzątku, później odcedzam i gotuję w "nowej" wodzie. Tak samo robię z
fasolą Jaś. Więc tak przygotowany
groch wrzucamy do rosołu. I gotujemy pod przykryciem mieszając od czasu do czasu, żeby nie przywarł.
Marchewkę obieramy i ścieramy na małych oczkach.
Cebulkę drobno kroimy w kostkę.
Boczek również.
Kiełbasę kroimy w półplasterki. Podsmażamy na patelni
boczek, kiedy wytopi się z niego trochę tłuszczu, dodajemy
cebulkę. Kiedy jest już lekko zeszklona, wrzucamy
kiełbasę, podsmażamy wszystko razem porządnie. Kiedy
groch w garnku jest już rozpadający się, dorzucamy
marchewkę i gotujemy chwilę. Na koniec dodajemy
cebulkę z
boczkiem i
kiełbasą i doprawiamy
majerankiem i
pieprzem, ewentualnie
solą.Smacznego!