Wykonanie
Sezon na rozgrzewające dania w pełni. Skończy się pewnie w kwietniu – jeśli będziemy
mieć szczęście. Takie uroki mieszkania w UKDziś proponuję zupę
szpinakową z pulpetami drobiowymi i
boczkiem. Dodany
serek topiony czyni zupę gęstszą i kremową. Oczywiście dla fanów dań niemięsnych proponuję zamianę pulpetów na np,
tofu. Zupa jest przepyszna, pożywna i sycąca. Gorąco polecam.

SKŁADNIKI:zupa
bulion warzywny 2 l
szpinak świeży 500 g
ziemniaki 4 duże
serek topiony 100 g
sól pieprz czosnek i
majeranek do smakupulpety
mięso mielone drobiowe 250 g
bułka 1 szt
sól pieprzjajko 1 sztdodatkowo
boczekśmietana- opcjonalniePRZYGOTOWANIE:Do przygotowania zupy użyłam domowego
bulionu warzywnego. Z
bulionu wyciągnąć warzywa i podgrzać. W tym czasie wmieszać
mięso mielone drobiowe,
jajko,
sól,
pieprz, namoczoną w
mleku i odciśniętą
bułkę. Uformować małe pulpety, wielkości rafaello. Wkładać na gotujący się
bulion, ugotować i wyciągnąć je na bok. W tym czasie do
bulionu dodać podgotowane , pokrojone w kostkę
ziemniaki. Podgotować ok 5 minut i zblendować. Dodać
serek topiony i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Dodać oczyszczony
szpinak i pulpety. Doprawić do smaku
solą,
pieprze,
czosnkiem oraz odrobiną
majeranku. Zmniejszyć ogień i gotować ok 10 minut. W tym czasie pokroić
boczek i podsmażyć. Zupę przelewać do talerzy, z wierzchu posypać
boczkiem. Smacznego