Wykonanie
Takie zupy – kremy to u mnie rzadkość. Jak już ostatnio wspominałam, notorycznie gotuję
pomidorową dla córy. Dziś postanowiłam zaszaleć i przygotować coś tylko dla siebie. Przepis podpatrzyłam na jakimś blogu , wpisałam na listę do zrobienia, dojrzewałam do decyzji i wreszcie się udałoZupa jest bardzo aromatyczna, lekko słodka, lekko ostra. Przede wszystkim bardzo sycąca. Podałam z grzankami podsmażonymi na
maśle czosnkowym i wędzonym
żółtym serem. Niebo w gębiePolecam.
SKŁADNIKI:ok 800 g
cebul2 łyżki
masła1/2 l
bulionu warzywnego100 ml
wina białego50 g
masło czosnkowe2 łyżki gęstej
śmietany 18%sól,
pieprz,
gałka muszkatołowa1 łyżeczka
cukru2 kromki
chleba100 g
sera wędzonegoPRZYGOTOWANIE:
Cebule obrać i pokroić w piórka. W garnku rozpuścić
masło, dodać
cebulę i lekko podsmażyć, podsypać
solą,
pieprzem,
gałką muszkatołową, znowu podsmażyć, na końcu dodać
cukier i wymieszać. Wlać 100 ml
białego wina, zmniejszyć ogień i dusić ok 10 minut. Następnie dodać ciepły
bulion warzywny i gotować kolejne 10 minut. Dodać
śmietanę i zblendować całość na krem.Na patelni rozpuścić
masło czosnkowe. Pokrojone w kostkę
pieczywo – u mnie tostowe- podsmażyć na
maśle.
Ser wędzony pokroić w kosteczkę.Krem przelewać do miseczek dekorować grzankami i
serem. Smacznego