Wykonanie
Idealna na pogodę, którą mamy za oknem. Rozgrzewa, pięknie pachnie i jest sycąca. Uwielbiam ją. Można ją według upodobań modyfikować. Mam jeszcze kilka opcji w zanadrzu :)1kg
cebuli2 ząbki
czosnku700ml
bulionu warzywnego150-200ml
białego winasól,
pieprzmasłogroszek ptysiowy
żółty serCebulę pokroić w półkrążki,
czosnek posiekać i wszystko udusić na
maśle. Im dłużej dusimy i rumienimy
masło z
cebulka tym zupa ma bardziej intensywny kolor. Kiedy
cebula jest już miękka dolewamy
wino i podgrzewamy aż się zredukuje. Dolewamy
bulion i podgrzewamy aż wszystko się przegryzie, doprawiamy do smaku. Ja podałam tak że na dno naczynka wsypałam trochę
groszku i tartego
sera, zalałam zupą i na wierzchu powtórzyłam ten zestaw.