Wykonanie
Zupa cebulowa to klasyka kuchni francuskiej, która z pewnością znajdzie również wielu zwolenników na polskim gruncie. Dotąd denerwowało mnie obieranie 1 lub nawet 2 kg
cebuli, aby móc przygotować tę pyszną potrawę. Dzięki nawiązanej współpracy otrzymałam od serwisu LokalnyRolnik.pl (https://lokalnyrolnik.pl/) paczkę, w której znajdował się zupa cebulowowa w postaci suszu Magdaleny Lech (https://lokalnyrolnik.pl/ magdalena_lech/). Skoro taka gratka wpadła mi w ręce, postanowiłam przetestować kulinarny podarunek.
Do przygotowania potrzebujemy:- zupa cebulowa - susz (https://lokalnyrolnik.pl/ magdalena_lech_zupa_cebulowa__ susz_eko_100_g)– 3/4 szklanki
białego wina– 0.5 l
bulionu warzywnego– 1 świeża posiekana
cebula– odrobina
masła–
sól,
pieprz,
gałkę muszkatołowąDo ugotowanego
bulionu dodajemy suchą mieszankę i gotujemy przez ok. 30 minut pod przykryciem. Na patelni podsmażamy
cebulę (aż będzie szklista) i dodajemy do zupy. Całość należy zmiksować i dla podkreślenia smaku przyprawić
solą,
pieprzem,
gałką muszkatołową oraz dodać
wino. Zupę podajemy gorącą z dodatkiem
śmietany lub grzanek. Wierzch można też posypać
szczypiorkiem, jak sugeruje producent.Smacznego!