Wykonanie
Składnikićwiartka średniej dyni1
cebulka1 litr
bulionu warzywnego2 łyżki
masła do smażenia2 łyżki kwaśnej
śmietany 18%pestki dynisól i
pieprz i
cukier do smakuSok z jednej
pomarańczyDynię należy obrać ze skóry, usunąć pestki i pokroić w drobną kostkę.Na patelni rozpuścić
masło i podsmażyć
cebulkę pokrojoną w drobną kostkę.Do
cebulki dodać pokrojoną
dynię i dusić wszystko około 15 minut.W osobnym garnku podgrzać
bulion i dodać do niego podsmażoną
dynię.Gotować przez 20 minut .Zestawić z ognia, wlać sok i zmiksować na gładką masę, doprawić do smaku .Na suchą rozgrzaną patelnię wsypać
pestki dyni i prażyć przez 2-3 minuty.Zupę przelać na talerze, ozdobić
śmietaną i prażonymi pestkami