Wykonanie
- zupa zainspirowana przez Marks & Spencer.Wspaniale rozgrzewająca, delikatnie pikantna zupka na mrozy!2 łyżki
masło +
oliwa½
cebuli pokrojonej w kostkę25 dag
marchwi pokrojonej w plasterki1
pietruszka pokrojona w plasterki1 łyżka startego korzenia
imbiru0,5 łyżeczki startej skórki
pomarańczy350 ml
bulionu warzywnego100 ml
śmietanki 18% słodkiej
sól,
pieprzW rondelku roztopić
masło z
oliwą, dodać
cebulę i smażyć, aż
cebula lekko zmięknie.Dorzucić
marchew i
pietruszkę, poddusić chwilę, podlać chochelką
bulionu i gotować, aż warzywa zmiękną, około 15min.Dodać
imbir,
skórkę pomarańczową, wlać
bulion i gotować około 25min.Całość zmiksować ( np. blenderem ), dodać
śmietankę i doprawić
solą i
pieprzem.Otrzymamy lekką, aksamitną, aromatyczną i naprawdę rozgrzewającą zupkę.Przepis na 2 porcje. Jeżeli krem jest zbyt gęsty, dolejmy więcej
bulionu.