ßßß Cookit - przepis na Rolada mocno szpinakowa

Rolada mocno szpinakowa

nazwa

Wykonanie

Przepis ten robię kilka razy w roku. Trzeba chwilkę postać w kuchni, ale mogę zapewnić , że nawet początkujący kucharz poradzi sobie znakomicie. Rolada wygląda efektownie ( jeżeli nie przesadzimy z farszem:P) Pokrojona w równe „rolki” ,polana sosem , zachwyci każde oko. W smaku cóż tu do gadania. Jest wszystko co lubię. Naleśniki, szpinak, kurczak, ser i czosnek. Przepis warty wypróbowania. Polecam:)
Zdjęcia robione dość dawno ale na dniach je powymieniam. Rolada jest w moim menu na przyszły tydzień:)
SKŁADNIKI:
ciasto naleśnikowe 100 ml
szpinak 200 g
masło 1 łyżka
śmietana 50 ml
czosnek 1 ząbek
sól pieprz 1 szczypta
ser żółty tarty 100 g
kurczak lub pierś z kurczaka pieczona 200 g
PRZYGOTOWANIE:
W tym przepisie bardzo ważny jest naleśnik. nie można upiec zbyt cienkiego gdyż podczas zwijania rozerwie się. blaszkę smarujemy tłuszczem, można masłem lub oliwą. wylewamy ciasto naleśnikowe w ciasto wciskamy liście świeżego szpinaku, bez ogonków. pieczemy ok 10 minut w 200 stopniach, ale proszę zaglądać żeby się nie spalił. nadzienie. można używać szpinaku mrożonego, ale ja wolę świeży. szpinak myjemy, odrywamy ogonki, w rondelku roztapiamy łyżkę masła i podsmażamy liście. dodajemy śmietanę, sól, pieprz, wyciśnięty czosnek. dokładnie mieszamy. na końcu dodajemy żółty ser tarty. ja używam mozarelli, jest miękka łatwo się rozpuszcza, nie jest bardzo słona i jest delikatnym serem.sos ten nie powinien być zbyt gęsty. kurczaka, jeżeli używamy pieczonego, dzielimy na kawałki. jeżeli mamy surowego , kroimy w kawałki i podsmażamy. dodajemy do szpinaku. upieczonego naleśnika wykładamy farszem. delikatnie zwijamy ciasto w rulon. smacznego:)
Źródło:http://potravel.pl/2013/09/04/rolada-mocno-szpinakowa