Wykonanie
Przepis ten robię kilka
razy w roku. Trzeba chwilkę postać w kuchni, ale
mogę zapewnić , że nawet początkujący kucharz poradzi sobie znakomicie. Rolada wygląda efektownie ( jeżeli nie przesadzimy z farszem:P) Pokrojona w równe „rolki” ,polana sosem , zachwyci każde oko. W smaku cóż tu do gadania. Jest wszystko co lubię. Naleśniki,
szpinak,
kurczak,
ser i
czosnek. Przepis warty wypróbowania. Polecam:)Zdjęcia robione dość dawno ale na dniach je powymieniam. Rolada jest w moim menu na przyszły tydzień:)
SKŁADNIKI:ciasto naleśnikowe 100 ml
szpinak 200 g
masło 1 łyżka
śmietana 50 ml
czosnek 1 ząbek
sól pieprz 1 szczypta
ser żółty tarty 100 g
kurczak lub
pierś z kurczaka pieczona 200 gPRZYGOTOWANIE:W tym przepisie bardzo ważny jest naleśnik. nie można upiec zbyt cienkiego gdyż podczas zwijania rozerwie się. blaszkę smarujemy tłuszczem, można
masłem lub
oliwą. wylewamy ciasto naleśnikowe w ciasto wciskamy liście
świeżego szpinaku, bez ogonków. pieczemy ok 10 minut w 200 stopniach, ale proszę zaglądać żeby się nie spalił. nadzienie. można używać
szpinaku mrożonego, ale ja wolę świeży.
szpinak myjemy, odrywamy ogonki, w rondelku roztapiamy łyżkę
masła i podsmażamy liście. dodajemy
śmietanę,
sól,
pieprz, wyciśnięty
czosnek. dokładnie mieszamy. na końcu dodajemy
żółty ser tarty. ja używam
mozarelli, jest miękka łatwo się rozpuszcza, nie jest bardzo słona i jest delikatnym
serem.sos ten nie powinien być zbyt gęsty.
kurczaka, jeżeli używamy pieczonego, dzielimy na kawałki. jeżeli mamy surowego , kroimy w kawałki i podsmażamy. dodajemy do
szpinaku. upieczonego naleśnika wykładamy farszem. delikatnie zwijamy ciasto w rulon. smacznego:)