Wykonanie
Propozycja na lekkie wiosenne danie z
botwinką i
szpinakiem. Więcej pisać nie
będę, po prostu zróbcie.
Składniki:2 pęczki botwiny1 duży pęczek
szpinaku1 opakowanie (400g) nioków - u mnie kupne2 łyżki
śmietany, lekko zakwaszonej2 ząbki
czosnku, posiekane2 łyżki
masła1/2 łyżeczki kuminu
sól,
pieprz do smakuWykonanie:Botwinę myjemy, siekamy. Przy liściach grubiej, im dalej w dół, tym drobniej.
Buraczki pociąć w cienkie plastry.
Szpinak również myjemy i rozrywamy rękami na drobniejsze części.
Masło roztapiamy, dodajemy
czosnek, chwilkę smażyć. Dodać botwinę z
buraczkami. Dusić pod przykryciem przez ok. 10 min. Gdy będzie miękka dodajemy
szpinak i
przyprawy. Dusimy kolejne 10 min bez przykrycia. Zdjąć z ognia. Gdy masa lekko przestygnie dodać
śmietanę i dokładnie wymieszać. Gnocchi przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wymieszać masę z kluskami. Podawać gorące.Smacznego!