Wykonanie
Nie przepadam za
szpinakiem ale czasami po niego
siegam z nadzieją, że mi posmakuje. Kiedy zobaczyłam ten przepis u raindrop postanowiłam, że go zrobię bo lubię zapiekanki. I okazało się, że jej smak przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Tak mi posmakowała, że robiłam ją już kilka
razy. Polecam to ja- "niemiłośniczka"
szpinaku:)
Składniki:około 6 dużych
ziemniaków450g
szpinaku rozmrożonego i dobrze odsączonego na sitkuokoło 350 g
żółtego sera400g (duży kubek) gęstej
śmietany4 duże ząbki
czosnkupieprzsólłyżeczka
masła do posmarowania naczynia żaroodpornego
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i odstawić do wystygnięcia. Jeśli mamy
mrożony szpinak – rozmrozić i odsączyć na sitku,Naczynie żaroodporne posmarować
masłem.
Ziemniaki pokroić w plastry.
Ser zetrzeć na tarce. W misce przygotować sos - zmieszać
śmietanę z przeciśniętymi przez praskę ząbkami
czosnku i połową
startego sera. Doprawić
solą i
pieprzem.Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. W naczyniu do zapiekania ułożyć warstwami:
ziemniaki,
szpinak, sos,
ziemniaki,
szpinak, sos. Na wierzchu posypać resztą
startego sera. Zapiekać 40 minut.