ßßß Cookit - przepis na Drobiowe roladki ze szpinakiem

Drobiowe roladki ze szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj zamieszczam pierwszy przepis na wytrawny obiad. Jest to drobiowa rolada z szpinakiem, pieczarkami oraz serem. Jej przygotowanie zajmuje naprawdę niewiele czasu, a smakuje bardzo dobrze.
Swoją roladę podałam z białą kaszą gryczaną oraz pieczoną marchewką*, którą uwielbiam i szczerze polecam:)
Składnik na porcję dla dwóch osób:
pojedyncza pierś z kurczaka
szpinak (ja użyłam mrożonego, ale oczywiście może być świeży),
kilka średnich pieczarek,
ser żółty starty na drobnych oczkach,
sól, pieprz, papryka ostra,
dwa ząbki czosnku.
masło
Umyte mięso kroimy na kilka mniejszych, cienkich części. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i rozgniecionym czosnkiem.
Szpinak rozmrażamy na patelni. Następnie dodajemy do niego obrany i rozgnieciony czosnek, sól. pieprz i troszkę masła. Dokładnie mieszamy.
Na drugiej patelni smażymy obrane i umyte pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem.
Na mięsie rozkładamy równomiernie szpinak, pieczarki i ser. Zwijamy w roladki.
Pieczemy w naczyniu żaroodpornym przez około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
Smacznego;)
*Marchewkę obieramy, myjemy i wkładamy do naczynia z mięsem, i pieczemy tyle samo czasu tj. 30-40 minut.
Dlaczego warto przygotować roladę z szpinakiem, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
pierś z kurczaka zawiera bardzo dużo białka oraz witamin z grupy B, a także soli mineralnych: cynku potasu i żelaza,
szpinak jest kopalnią żelaza, potasu i kwasu foliowego, ponadto ma właściwości antynowotworowe,
pieczarki są źródłem potasu, selenu i miedzi oraz witamin A, E, D i kilku z grupy B.
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2014/12/drobiowa-rolada-z-szpinakiem.html