Wykonanie
Dzisiaj zamieszczam pierwszy przepis na wytrawny obiad. Jest to drobiowa rolada z
szpinakiem,
pieczarkami oraz
serem. Jej przygotowanie zajmuje naprawdę niewiele czasu, a smakuje bardzo dobrze.Swoją roladę podałam z białą
kaszą gryczaną oraz pieczoną
marchewką*, którą uwielbiam i szczerze polecam:)Składnik na porcję dla dwóch osób:pojedyncza
pierś z kurczakaszpinak (ja użyłam mrożonego, ale oczywiście może być świeży),kilka średnich
pieczarek,
ser żółty starty na drobnych oczkach,
sól,
pieprz,
papryka ostra,dwa ząbki
czosnku.
masłoUmyte
mięso kroimy na kilka mniejszych, cienkich części. Doprawiamy
solą,
pieprzem,
papryką i rozgniecionym
czosnkiem.
Szpinak rozmrażamy na patelni. Następnie dodajemy do niego obrany i rozgnieciony
czosnek,
sól.
pieprz i troszkę
masła. Dokładnie mieszamy.Na drugiej patelni smażymy obrane i umyte
pieczarki, doprawiamy
solą i
pieprzem.Na
mięsie rozkładamy równomiernie
szpinak,
pieczarki i
ser. Zwijamy w roladki.Pieczemy w naczyniu żaroodpornym przez około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.Smacznego;)*
Marchewkę obieramy, myjemy i wkładamy do naczynia z
mięsem, i pieczemy tyle samo czasu tj. 30-40 minut.Dlaczego warto przygotować roladę z
szpinakiem, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
pierś z kurczaka zawiera bardzo dużo
białka oraz witamin z grupy B, a także
soli mineralnych: cynku potasu i żelaza,
szpinak jest kopalnią żelaza, potasu i kwasu foliowego, ponadto ma właściwości antynowotworowe,
pieczarki są źródłem potasu, selenu i miedzi oraz witamin A, E, D i kilku z grupy B.