Wykonanie
Szpinak pozostaje nadal bardzo niedoceniony w naszej kuchni. Najczęściej dodawany jest jako przystawka.Niemniej jednak jest od bogatym źródłem w wiele witamin i
soli mineralnych,
białka, czy błonnika. Najbardziej znane właściwości
szpinaku to żelazo i fosfor.Ja w poszukiwaniu miejsca dla
szpinaku, postanowiłam umieścić go w kurczaczkowej oprawie:)
SKŁADNIKI:1 kg
filetów z piersi kurczakaSzpinak (mrożony lub świeży)
MasłoŚmietanaSerek kanapkowy
SólPieprz1 ząbek
czosnkuFilety z kurczaka obmyć, osuszyć i pokroić na kotlety. Delikatnie rozbić i oprószyć
solą,
pieprzem i posmarować rozdrobnionym
czosnkiem. Odstawić do lodówki na minimum 30 minut. W tym czasie przygotować farsz.
Szpinak wrzucić do gotującej się
wody i gotować na dużym ogniu przez 5 minut. Odcedzić. Na patelni rozgrzać
masło, dodać pokrojony
serek kanapkowy i
szpinak. Dusić przez kilka minut i na koniec dodać łyżkę
śmietany. Przygotowany
szpinak wrzucamy do miski i miksujemy na papkę. Następnie wyciągamy filety i rozkładamy na nich
szpinak. Zwijamy w roladę i zabezpieczamy wykałaczkami. Roladki obtaczamy w
mące,
jajku i
bułce i delikatnie smażymy. Na koniec można roladki umieścić w naczyniu żaroodpornym i nieco poddusić w piekarniku.SMACZNEGO!!!