ßßß Cookit - przepis na PSTRĄG FASZEROWANY GRZYBAMI

PSTRĄG FASZEROWANY GRZYBAMI

nazwa

Wykonanie

Pstrąg pieczony, faszerowany grzankami i grzybami to pyszne, niecodzienne danie. Grzyby użyłam leśne świeże, jednak możemy je zastąpić pieczarkami. Danie wyszło bardzo smaczne, polecam.
SKŁADNIKI :
2 pstrągi
20 dkg świeżych podgrzybków, pokrojonych w talarki
1 cebula, drobno pokrojona
1 jajko
1 czerstwa bułka
2 łyżki oleju
1 łyżka margaryny/masła
1 cytryna
sól, pieprz do smaku
natka pietruszki
kilka pomidorków koktajlowych
PRZYGOTOWANIE :
Rybę myjemy i osuszamy, nacinamy, skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem.
Odkładamy na kilka minut. Cebulę i grzyby podpiekamy na oleju, po chwili dolewamy 1/2 szklanki wody i prużymy do momentu aż płyny odparują. Doprawiamy do smaku.
Bułkę kroimy w kostkę i podpiekamy na suchej patelni aż ładnie się zarumieni.
Do miski przekładamy grzybki, grzanki, natkę pietruszki, wbijamy jajko, doprawiamy do smaku i wyrabiamy masę.
Pstrągi nadziewamy farszem, tyle ile wejdzie, układamy na wysmarowanym masłem naczyniu, dokładamy jeszcze farszu, na rybie kładziemy plasterki cytryny, posypujemy natką pietruszki i pomidorkami.
Danie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 *C, przez około 30 minut, aż ładnie się zarumienią.
Podajemy ciepłe z pieczywem, ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2015/09/pstrag-faszerowany-grzybami.html