Wykonanie
Pstrąg pieczony, faszerowany grzankami i
grzybami to pyszne, niecodzienne danie.
Grzyby użyłam leśne świeże, jednak możemy je zastąpić
pieczarkami. Danie wyszło bardzo smaczne, polecam.
SKŁADNIKI :2
pstrągi20 dkg świeżych podgrzybków, pokrojonych w talarki1
cebula, drobno pokrojona1
jajko1 czerstwa
bułka2 łyżki
oleju1 łyżka margaryny/masła1
cytrynasól,
pieprz do smaku
natka pietruszkikilka
pomidorków koktajlowychPRZYGOTOWANIE :
Rybę myjemy i osuszamy, nacinamy, skrapiamy
sokiem z cytryny i doprawiamy
solą i
pieprzem.Odkładamy na kilka minut.
Cebulę i
grzyby podpiekamy na
oleju, po chwili dolewamy 1/2 szklanki
wody i prużymy do momentu aż płyny odparują. Doprawiamy do smaku.
Bułkę kroimy w kostkę i podpiekamy na suchej patelni aż ładnie się zarumieni.Do miski przekładamy
grzybki, grzanki,
natkę pietruszki, wbijamy
jajko, doprawiamy do smaku i wyrabiamy masę.
Pstrągi nadziewamy farszem, tyle ile wejdzie, układamy na wysmarowanym
masłem naczyniu, dokładamy jeszcze farszu, na rybie kładziemy plasterki
cytryny, posypujemy
natką pietruszki i
pomidorkami.Danie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 *C, przez około 30 minut, aż ładnie się zarumienią.Podajemy ciepłe z
pieczywem,
ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego.