Wykonanie
Delikatne
mięso kurczaka nadziane
oscypkiem wędzonym, zawinięte w
szynkę parmeńską a podane w
sosie śliwkowym.
Mięso kroimy na kawałki i podajemy z ulubioną
kaszą lub innymi dodatkami.Takie wykwintne danie możemy przygotować dla naszych gości.
SKŁADNIKI :500 g
piersi z kurczaka100 g
szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej150 g wędzonego
oscypka lub innego
serasól,
pieprz słodka papryka w proszku do smaku
tymianek3 łyżki
oliwySOS :1
cebula1 spory
pomidor1/2 szklanki
bulionu5-6 ciemnych
śliwek świeżych lub mrożonych1 łyżeczka
sosu sojowegosól,
pieprz,
cukier do smakuPRZYGOTOWANIE :
Piersi z kurczaka myjemy, jest ich około 3-4 sztuki. Każdą nacinamy wzdłuż tak aby powstała kieszeń.
Ser kroimy na grube plastry, układamy je na
mięsie, doprawiamy
przyprawami, zawijamy i owijamy
szynką parmeńską. Roladki podpiekamy na patelni, na
oleju kilka minut z każdej strony.Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy w piekarniku 20 minut, w temperaturze 180 *C.W międzyczasie, na patelni na której piekliśmy
mięso, podpiekamy drobno pokrojoną
cebulę aż się zrumieni. Dodajemy pokrojonego w kostkę
pomidora,
śliwki bez pestek i wlewamy
bulion. Chwilkę dusimy na mały ogniu, mieszając aż się zredukuje. Wlewamy
sos sojowy i doprawiamy do smaku. Kiedy nasz
sos śliwkowy jest gęsty zakręcamy gaz.
Mięso kroimy na duże kawałki, podajemy z porcją sosu i
kaszą, smacznego.