Wykonanie
Kuchnia niemiecka jest niezwykle bogata i każdy znajdzie w niej coś smakowitego. Podobna do tradycyjnej kuchni polskiej, w szczególności do kuchni śląskiej i wielkopolskiej. Także Mazury z Pomorzem przejęły wiele cech kuchni niemieckiej. Jest to kuchnia bardzo sezonowa. Zimowa - bardzo pożywna i kaloryczna, dużo w niej różnorodnych dań
mięsnych.Niemcy słyną z wyrobu pysznych
kiełbas i tu króluje niepodzielnie cały rok Currywurst. Ulubionym dodatkiem do
mięs są kluski, nudle oraz przepyszne spätzle.To II edycja akcji "Kuchnia niemiecka". Chętnie włączę do akcji przepisy z pogranicza Austrii i Szwajcarii, gdyż kuchnie te wzajemnie się przenikają.Czekam na Wasze przepisy i zapraszam do udziału w akcji.
Akcję otwieram przepisem na Currywurst z najprostszym sosem
curry. Currywurst to nie byle jaka
kiełbaska, a kultowa przekąska z
kiełbaską wysokiej jakości w roli głównej. Dzięki niemieckiej kontroli i rygorystycznym przepisom nie ma możliwości, żeby ilość
mięsa w wurście spadła poniżej 80%.
Kiełbaski są po prostu pyszne. Z udziałem popularnego fastfoodu jakim jest Currywurst, klasyczny
ketczup zastąpisz domowym sosem
curry można przygotować szybki i pyszny obiad. Z
ziemniakami puree i surówką z
kiszonej kapusty smakuje wybornie.
Składniki na sos
curry:1 puszka krojonych
pomidorów (400g)1
cebula1 ząbek
czosnku1/2 łyżeczki
cukru2 łyżeczki
curry1 łyżeczka
słodkiej papryki1 łyżka tłuszczu
sól,
pieprzmajeranek lub
tymianek - opcjonalnieWykonanie:
cebulę i
czosnek obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na 1 łyżce
masła ghee. Dołożyć
pomidory z puszki. Puszkę do połowy napełnić gorącą
wodą, popłukać i wlać do sosu .Dodać
przyprawy i gotować na małym ogniu około 20 minut. Im dłużej redukowany, tym jest smaczniejszy na koniec zmiksować blenderem, by sos miał jednolitą konsystencjępodawać do zgrilownych lub upieczonych kiełbasekŻYCZĘ SMACZNEGO!Pod zamieszczonym przepisem proszę o wklejenie banerka akcji:Kod należy skopiować i wstawić na swoją
stro nę.