Wykonanie
Gulasz wieprzowy z dodatkiem
suszonych grzybów jest bardzo smaczny i aromatyczny, nabiera również ładnego,ciemnego koloru.Można go podać do
makaronów,
kasz, klusek, placków ziemniaczanych itp. Myślę że każdemu, kto uwielbia
grzyby będzie on smakował. Polecam ten fajny przepis.
SKŁADNIKI :0,5 kg
łopatki wieprzowej10 dkg
suszonych grzybów1
cebula1
marchew1
liść laurowyziele angielskie,
pieprz w ziarnkach1 kostka
mięsnasól,
papryka w proszku
pieprz3 łyżki
olejumąka do obtoczenia
mięsa1 łyżka
śmietany 18 %2 -3 szklanki
wodyPRZYGOTOWANIE :
Mięso myjemy, kroimy w kostkę, przyprawiamy
pieprzem i
papryką, następnie obtaczamy kawałki w
mące pszennej. W głębokiej patelni podpiekamy na
oleju mięso,aż ładnie się podpiecze.Wlewamy 2 szklanki
wody,dodajemy
suszone grzyby (nie musimy ich wcześniej moczyć)
liść laurowy, 2 ziela, kostkę
mięsną i
pieprz w ziarnkach. Dusimy aż
mięso będzie miękkie, dolewając
wodę w razie konieczności.
Marchew i
cebulę obieramy,kroimy w plasterki, następnie dokładamy do
mięsa. Kiedy wszystko już jest miękkie doprawiamy sos do smaku
solą, odrobina
magi i
pieprzem. Dodajemy jeszcze
śmietanę, mieszamy, już nie gotujemy.Gdyby sos był zbyt rzadki zagęszczamy go
mąką rozmieszaną z
wodą.Smacznego :)