Wykonanie
Widzę, że gulasz z
szynki jest bardzo popularny na blogu. Dziś zapraszam na bardziej urozmaiconą wersję tego gulaszu, z dodatkiem warzyw.
Składniki:500 g
szynki bez kościsłodka mielona
paprykasólczosnek granulowany
pieprzolej1
cebula1
marchewka1
czerwona paprykaliść laurowyziele angielskiekminek w ziarenkach
wodamąkaśmietanaSposób wykonania:1.
Szynkę umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę. Posypać
solą,
pieprzem, mieloną
papryką i
czosnkiem granulowanym, dodać odrobinę
oleju i całość zamieszać. Odstawić na 15 minut, po czym obsmażyć na patelni.2. W rondlu zrumienić posiekaną
cebulę na
oleju, dodać
mięso z patelni i zalać
wodą w takiej ilości, by zakryła
mięso. Dodać pokrojone w kostkę
marchewkę i
paprykę,
liść laurowy,
ziele angielskie i gotować do miękkości. W razie potrzeby uzupełnić
wodę.3. Kiedy
mięso jest miękkie, dodajemy
kminek.4. W misce wymieszać 2 łyżki
śmietany i 2 łyżki
mąki z odrobiną zimnej
wody, wlać do
mięsa i gotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku.5. Podawać wedle uznania - najbardziej lubię taki gulasz z
kaszą gryczaną.Smacznego!!!