Wykonanie
Długo się wahałam, czy pokazywać ten przepis, czy też nie. Głównie chodziło mi o zdjęcia. Nie do końca wyszły tak jak planowałam. Światło nie takie, sos też nie tak. Po konsultacjach na FB postanowiłam, że jednak przepis się pojawi.
Składnikiok. 500 g
mięsa wieprzowego ( u nas
szynka)1 - 2
cebule2
marchewkisól,
pieprzkilka ziarenek
ziela angielskiego2
liście laurowe1 - 2 łyżki
mąki2 - 3 łyżki
śmietanykoperekolej do smażeniaWykonanie:
Mięso kroimy na mniej więcej 1 cm plastry. Rozbijamy tłuczkiem. Smażymy na
oleju na złoty kolor w obu stron. Zagotowujemy
wodę z
liściem laurowym i zielem. Dodajemy
marchew pokrojoną w kostkę. Wkładamy
mięso.
Wody ma być tyle, aby zakrywała
mięso. Na patelni podsmażamy pokrojoną
cebulę. Wrzucamy do duszącego się
mięsa. Całość lekko doprawiamy i dusimy pod przykryciem, aż
mięso będzie miękkie. Pod koniec gotowania przygotowujemy zasmażkę. Na patelni podgrzewamy
olej. Dodajemy
mąkę i smażymy mieszając, aż zbrązowieje. Dodajemy odrobinę
wody (tej, w której się dusi
mięso). Mieszamy i dodajemy zasmażkę do
mięsa. Mieszamy i chwilę dalej gotujemy. Dodajemy
śmietanę i posiekany
koperek. Mieszamy. Podajemy z
ziemniakami lub
kaszą.