ßßß Cookit - przepis na Bitki wieprzowe

Bitki wieprzowe

nazwa

Wykonanie

Długo się wahałam, czy pokazywać ten przepis, czy też nie. Głównie chodziło mi o zdjęcia. Nie do końca wyszły tak jak planowałam. Światło nie takie, sos też nie tak. Po konsultacjach na FB postanowiłam, że jednak przepis się pojawi.
Składniki
ok. 500 g mięsa wieprzowego ( u nas szynka)
1 - 2 cebule
2 marchewki
sól, pieprz
kilka ziarenek ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 - 2 łyżki mąki
2 - 3 łyżki śmietany
koperek
olej do smażenia
Wykonanie:
Mięso kroimy na mniej więcej 1 cm plastry. Rozbijamy tłuczkiem. Smażymy na oleju na złoty kolor w obu stron. Zagotowujemy wodę z liściem laurowym i zielem. Dodajemy marchew pokrojoną w kostkę. Wkładamy mięso. Wody ma być tyle, aby zakrywała mięso. Na patelni podsmażamy pokrojoną cebulę. Wrzucamy do duszącego się mięsa. Całość lekko doprawiamy i dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec gotowania przygotowujemy zasmażkę. Na patelni podgrzewamy olej. Dodajemy mąkę i smażymy mieszając, aż zbrązowieje. Dodajemy odrobinę wody (tej, w której się dusi mięso). Mieszamy i dodajemy zasmażkę do mięsa. Mieszamy i chwilę dalej gotujemy. Dodajemy śmietanę i posiekany koperek. Mieszamy. Podajemy z ziemniakami lub kaszą.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2013/04/Bitki-wieprzowe.html