Wykonanie
W internecie można znaleźć wiele przepisów na bogracz - każdy ma na niego swój sposób. Oto i mój :)
Składniki:1 kg
szynki (lub innego
mięsa wieprzowego)2
cebule1
czerwona papryka40 dag
ziemniaków25 dag
pieczarek1 duża
marchewka1 puszka
pomidorówczosnek (świeży lub granulowany)
przyprawa do
wieprzowiny2
liście laurowe6 kulek
ziela angielskiego4 kulki jałowca
majeranekcząber
sólpieprzsłodka mielona
paprykaostra mielona
paprykakminekpieprz cayenneolejwodaKluseczki:10 łyżek
mąki pszennej6 łyżek
wody2 łyżki
olejuSposób wykonania:1. Dzień wcześniej marynuję
mięso, nie jest to konieczne, ale lubię zamarynować, ponieważ
mięso jest wtedy bardziej aromatyczne.
Szynkę myję, osuszam, kroję w kostkę, dodaję
czosnku,
przyprawy do
wieprzowiny i troszkę
oleju. Całość mieszam i wkładam do lodówki na noc.2.
Szynkę obsmażam na patelni, pod koniec dodaję pokrojoną w półtalarki
cebulę i
marchewkę. Duszę jeszcze chwilę.
Mięso przekładam do większego garnka, zalewam gorącą
wodą nieco ponad
mięso i dodaję
liście laurowe,
ziele angielskie,
jałowiec, puszkę
pomidorów, 1 łyżeczkę mielonej
słodkiej papryki i 1/2 łyżeczki
ostrej papryki. Całość gotuję na wolnym w ogniu, w razie potrzeby uzupełniam
wodę.3. W międzyczasie
ziemniaki kroję w kostkę,
paprykę w krótkie paski, a obrane
pieczarki w plasterki. dodatkowo
pieczarki duszę chwilę na patelni, by pozbyć się
wody.4. Kiedy
mięso już jest miękkawe, dodaję
ziemniaki i
pieczarki, a
paprykę dopiero pod koniec gotowania, by się całkowicie nie rozpadła.5. Kiedy już
mięso i warzywa są miękkie, dodaję
przyprawy -
majeranek,
kminek, cząber,
pieprz czarny i
cayenne i ewentualnie
sól. Całość zagotowuję.6. Do bograczu można dodać też kluseczek. Składniki zagniatam, formuję cienki wałeczek i kroję kluseczki o długości 1 , 5 cm. Gotuję w osolonym wrzątku i dodaję do bograczu przed końcowym doprawieniem do smaku.Smacznego!!!