ßßß Cookit - przepis na GULASZ WIEPRZOWY

GULASZ WIEPRZOWY

nazwa

Wykonanie

Gulasz wieprzowy idealnie pasuje do klusek, ziemniaków, makaronów i kaszy.
Można przygotować go z różnego rodzaju mięsa wieprzowego i nie tylko.
Aby uzyskać ładny ciemny kolor sosu należy dość mocno obsmażyć mięso, uważając aby go nie spalić, dlatego dobrze jest obtoczyć mięso w mące i przypiekać, sos uzyska ładny ciemno -brązowy kolor.
SKŁADNIKI :
1 kg łopatki lub szynki wieprzowej,bez kości
1 cebula pokrojona w kostkę
4 łyżki oleju do podsmażenia mięsa
2 liście laurowe
2 ziarnka ziela angielskiego
5 ziarnek pieprzu
sól, pieprz, papryka ostra i słodka do smaku
3-4 łyżki mąki pszennej
koło 1 litr cieplej wody
płaska łyżeczka przecieru pomidorowego ( nie koniecznie ale podnosi ona kolor gulaszu )
1 kostka mięsna lub rosołowa
odrobina magi do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Mięso myjemy, kroimy w kostkę, przyprawiamy słodką i ostrą papryką, przekładamy do miski, obsypujemy mąką i dokładnie mieszamy aż kostki mięsa się obtoczą.
Podsmażamy na patelni z odrobiną oliwy, często je mieszając (mięsko powinno się przypiec z każdej strony ale nie spalić).
Następnie dajemy liść, ziele, pieprz w ziarnkach i kostkę rosołową. Zalewamy 1 -2 szklankami wody tak aby mięso było przykryte.
Dusimy około 30 40 minut, kiedy płyny się zredukują dolewamy resztę wody, dodajemy
pokrojoną cebulę, doprawiamy sos solą, odrobiną ostrej papryki, pieprzem oraz odrobiną magi.
Mięso podpieczone w mące już zagęszcza sos ale czasami to nie wystarczy więc zagęszczamy go mąką rozmieszaną z wodą ( opcjonalnie ).
Do uzyskania ładniejszego koloru często dodaję łyżeczkę przecieru pomidorowego.
Gdy mięso jest już miękkie, zagęszczamy sos, wlewamy rozrobioną mąkę i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Chwilę wszystko razem gotujemy.
Gulasz podajemy ciepły z ulubionymi dodatkami.
Smacznego:)
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2013/05/gulasz-wieprzowy.html