Wykonanie
Gulasz wieprzowy idealnie pasuje do klusek,
ziemniaków,
makaronów i
kaszy.Można przygotować go z różnego rodzaju
mięsa wieprzowego i nie tylko.Aby uzyskać ładny ciemny kolor sosu należy dość mocno obsmażyć
mięso, uważając aby go nie spalić, dlatego dobrze jest obtoczyć
mięso w
mące i przypiekać, sos uzyska ładny ciemno -brązowy kolor.
SKŁADNIKI :1 kg
łopatki lub
szynki wieprzowej,bez kości1
cebula pokrojona w kostkę4 łyżki
oleju do podsmażenia
mięsa2
liście laurowe2 ziarnka
ziela angielskiego5 ziarnek
pieprzusól,
pieprz,
papryka ostra i słodka do smaku3-4 łyżki
mąki pszennejkoło 1 litr cieplej
wodypłaska łyżeczka
przecieru pomidorowego ( nie koniecznie ale podnosi ona kolor gulaszu )1 kostka
mięsna lub rosołowaodrobina
magi do smakuPRZYGOTOWANIE:
Mięso myjemy, kroimy w kostkę, przyprawiamy słodką i
ostrą papryką, przekładamy do miski, obsypujemy
mąką i dokładnie mieszamy aż kostki
mięsa się obtoczą.Podsmażamy na patelni z odrobiną
oliwy, często je mieszając (
mięsko powinno się przypiec z każdej strony ale nie spalić).Następnie dajemy liść, ziele,
pieprz w ziarnkach i
kostkę rosołową. Zalewamy 1 -2 szklankami
wody tak aby
mięso było przykryte.Dusimy około 30 40 minut, kiedy płyny się zredukują dolewamy resztę
wody, dodajemypokrojoną
cebulę, doprawiamy sos
solą, odrobiną
ostrej papryki,
pieprzem oraz odrobiną
magi.
Mięso podpieczone w
mące już zagęszcza sos ale czasami to nie wystarczy więc zagęszczamy go
mąką rozmieszaną z
wodą ( opcjonalnie ).Do uzyskania ładniejszego koloru często dodaję łyżeczkę
przecieru pomidorowego.Gdy
mięso jest już miękkie, zagęszczamy sos, wlewamy rozrobioną
mąkę i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Chwilę wszystko razem gotujemy.Gulasz podajemy ciepły z ulubionymi dodatkami.Smacznego:)